Kormányellenes tüntetést tartottak Pozsonyban, egy embert őrizetbe vettek

2021. május 1. - 16:52 | Belföld

Szombaton kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban, a Szabadság téren és a Hodža téren. A tüntetők a járványügyi intézkedések ellen is felemelték a szavukat.

Kormányellenes tüntetést tartottak Pozsonyban, egy embert őrizetbe vettek
-illusztráció- (Fotó: TASR/Pavol Zachar)

Annak ellenére szervezték meg a tüntetést, hogy az országban veszélyhelyzet van, s továbbra is érvényben vannak a koronavírus továbbterjedését megakadályozó intézkedések.

Egy személyt őrizetbe vettek, de nagyobb rendbontás nem történt.

A demonstráción több tíz-száz ember vett részt. Peter Marček volt európai parlamenti képviselő is felszólalt, aki arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel május 1-i felvonulásról van szó.

"Odasétálunk az elnöki palotához. Elmondunk pár gondolatot kollégámmal, Róbert Šveccel, s visszatérünk a Szabadság térre, aztán mindenki hazamegy"

- mondta.

Egyúttal közvetítette a rendőrség azon kérést, hogy ne verődjenek az emberek nagyobb csoportokba, s takarják el maszkkal az arcukat. A tüntetők erre füttyel válaszoltak és azt kiabálták, hogy "szó sem lehet róla". A demonstrálók a figyelmeztetések ellenére sem vettek fel maszkot, s a többi kérést sem teljesítették. A tüntetésen résztvevő felszólalók kritizálták a jelenlegi veszélyhelyzetet, a járványügyi intézkedéseket és a kormányt is.

Michal Szeiff, a Pozsonyi Rendőrség Regionális Igazgatóságának szóvivője a TASR-nak elmondta, hogy elegendő számú rendőr felügyelte a közrendet Pozsonyban. "A gyülekezés a során nem észleltünk súlyos rendbontást; egy személyt korlátoztak a személyes szabadságában, akit később a rendőrség illetékes osztályára szállítottak" - mondta.

A rendőrség a tüntetés után is figyelemmel kíséri a fővárosi helyzetet.

TASR/para