A kormányfő akkor fogadná el a Pellegriniék ankétját, ha másfél millióan támogatnák azt

2020. november 18. - 20:08 | Belföld

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő akkor fogja komolyan venni a parlamenten kívüli Hlas-SD párt által indított ankétot, ha azt legalább másfél millióan támogatni fogják.

A kormányfő akkor fogadná el a Pellegriniék ankétját, ha másfél millióan támogatnák azt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Hozzátette: a jelenlegi kormánykoalíció ennyi szavazatot szerzett a legutóbbi választásokon.

„Ha azt fogom látni, hogy másfél millióan támogatják az előrehozott választásokat, mindenkinek el kell majd gondolkodnia arról, hogy valamit valószínűleg rosszul csinálunk”

– jelentette ki a szerdai kormányülés után Matovič.

A miniszterelnök szerint a kormánynak nincs miért szégyenkeznie. Úgy véli, a környező országokhoz képest Szlovákia sokkal jobban áll a pandémia második hulláma elleni küzdelem terén. Ez többek között az országos tesztelésnek köszönhető.

„Ha megnézzük a gazdasági eredményeket, azt látjuk, hogy azon országok közé tartozunk, ahol a legkisebb a gazdasági visszaesés”

– hangsúlyozta a kormányfő.

A Hlas-SD ankétja arra kíváncsi, vajon az emberek támogatják-e, hogy a képviselők jóváhagyjanak egy olyan alkotmánytörvény-javaslatot, melynek értelmében lerövidülne az aktuális választási ciklus időtartama, és 2021-ben előrehozott választásokat tartanának. Ha az ankétba bekapcsolódók többsége támogatni fogja a felvetést, Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke 2021 januárjában a parlament elé terjeszti a javaslatot. Az ankét készítői azt is fel akarják mérni, hogy mennyien támogatnának egy előrehozott választásokról szóló esetleges népszavazást. Referendum kiírásához legalább 350 000 állampolgár támogató aláírására van szükség.

TASR