A kormányfő állásfoglalást kért az érintett tárcáktól a helikopterek ügyében

Peter Pellegrini állásfoglalást kért Peter Gajdoš (SNS) védelmi minisztertől és Miroslav Lajčáktól (Smeru-SD), a külügyi tárca vezetőjétől abban az ügyben, hogy nem engedélyezték az amerikai helikopterek leszállását a Pöstyéni repülőtéren.

A kormányfő állásfoglalást kért az érintett tárcáktól a helikopterek ügyében
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Fontos, hogy Szlovákia felelősségteljesen viselkedjen külföldi partnereivel”

– áll abban az állásfoglalásban, amelyet a kormányhivatal juttatott el a TASR hírügynökséghez.

A védelmi minisztérium visszautasítja a leszállási engedély megtagadásával kapcsolatos sajtóhíreket, és azt állítja, kommunikációs hiba történt.

„A védelmi minisztérium elhatárolódik azoktól a sajtóban megjelent információktól, amelyek arról szólnak, hogy döntésével megakadályozta volna az amerikai helikopterek landolását Szlovákia területén”

– közölte Danka Capáková, a minisztérium szóvivője. Hozzátette, a diplomáciai engedélyek kiadása a hatályos jogszabályok értelmében a külügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

Azzal az amerikai kérelemmel kapcsolatosan, amely arra vonatkozik, hogy június 18-án és 19-én az amerikai helikopterek átrepülhessenek Szlovákia területe fölött, a védelmi tárca pénteki hivatalos állásfoglalásában leszögezte:

„tiszteletben tartja a kölcsönös diplomáciai engedélyt, amely egyezik a szlovák kormány határozatában foglaltakkal, amelyben jóváhagyták az átrepülést.”

Capáková hozzátette, félreértés történt az alkalmazottak közötti internetes kommunikációban, a felelősség megállapítására belső vizsgálatot indítanak. 

A Híd azzal reagált a Denník N-ben megjelent információkra, miszerint a landolást és a tankolást nem, csak a légtéren való átrepülést engedélyezték az amerikai hadsereg helikoptereinek, hogy péntekek magyarázatot kért a védelmi minisztériumtól. Az értesülések szerint, melyeket a külügyminisztérium is alátámasztott, az átrepülést engedélyezték, a landolásra és az üzemanyag-felvételre vonatkozó kérelmet azonban elutasították.

TASR