A kormányfő bízik Milanovában, a kulturális közeg szerint viszont nem a Peter Tóthtal folytatott kommunikáció miatt hiányzik a bizalom

2022. január 14. - 07:39 | Belföld

Natália Milanová kulturális miniszter élvezi Eduard Heger (mindketten OĽaNO) kormányfő bizalmát. A miniszterelnök ezt egy újságírói kérdésre válaszolta csütörtökön. A kérdést annak a sajtóban megjelent információnak a tükrében tették fel, mely szerint Milanová együttműködött Peter Tóthtal, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori tagjával.

A kormányfő bízik Milanovában, a kulturális közeg szerint viszont nem a Peter Tóthtal folytatott kommunikáció miatt hiányzik a bizalom
Natália Milanová (Fotó: TASR)

Milanová blogját 2012 és 2016 között állítólag Tóth szerkesztette. Erre a Nový Čas hívta fel a figyelmet, kettejük kiszivárgott kommunikációjára hivatkozva. A mostani kulturális miniszter állítólag akkor is kapcsolatban állt a volt újságíróval és titkosrendőrrel, amikor elkezdett együttműködni az OĽANO-val.

Milanová megerősítette, hogy kapcsolatban állt Tóthtal, akit a kollégájának nevezett. Hangsúlyozta, arról nem tudott, hogy Tóthnak köze van az elítélt Marian Kočnerhez.

Rigó Konrád, a kulturális minisztérium volt államtitkára és a parlamenten kívüli Szövetség tagja is megszólalt az ügyben. Úgy véli, sokkal jobb lenne a helyzet, ha Milanová élvezné a kulturális közeg bizalmát. Hozzátette: ez a bizalom nem a megosztó személynek tekinthető Peter Tóthtal folytatott, kiszivárgott kommunikáció miatt hiányzik, hanem azért, mert a miniszter asszony nem tudja ellátni a feladatát. "Megtudhattuk, hogy a kulturális közeg képviselőinek lehetőségük lesz az észrevételeiket és meglátásaikat közvetlenül a miniszterelnök elé terjeszteni. Ez a gesztus ma már nem elég. A kormányfőnek formálisan is át kell vállalnia a felelősséget a kultúra irányításáért" - olvasható Rigó állásfoglalásában, amelyet Magdeme Klára, a Szövetség szóvivője bocsátott a TASR rendelkezésére.


(TASR)