A kormányfő a környezetvédelem prioritásairól tárgyalt a szaktárcánál

A környezetvédelmi minisztérium elemzi az elavult kazánok cseréjének támogatási lehetőségeit és rövidesen benyújtja a természetvédelmi törvény módosítását.

Peter Pellegrini miniszterelnök ma a környezetvédelmi minisztériumba látogatott. A kormány alelnökével, Sólymos László környezetvédelmi miniszterrel az eddigi eredményekről és a szaktárca prioritásairól tárgyalt. A közeljövő legfontosabb környezetvédelmi célkitűzései a hatékony vízvédelem, a levegőminőség javítása, a természetvédelem erősítése és a hulladéklerakók elleni küzdelem.

„A gazdasági érdekek nem állhatnak a természetvédelem felett. Ha meg akarjuk őrizni gyönyörű természeti örökségünket, nem engedhetjük meg, hogy a gazdasági haszon reményében elpusztítsuk. Mai tárgyalásunkon üdvözöltem azt a hírt, hogy a környezetvédelmi minisztérium már dolgozik a természetvédelmi törvény módosításán, amely egyértelműen meghatározza az egészséges környezet megőrzése és a gazdasági érdekek közötti határvonalat. Amikor arról beszélünk, hogy az emberek nem mehetnek kimerülten, fáradtan nyugdíjba, ugyanolyan fontos, hogy életünk nagy részét is egészségesen éljük. A minőségi környezet pedig az egészségünk egyik alapfeltétele” – jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő.

 „Ez elmúlt két évben sok jelentős lépést tettünk, de még több munka vár ránk“ – jelentette ki Sólymos László kormányalelnök, környezetvédelmi miniszter.

A hulladéklerakók elleni küzdelem részeként a tárca milliós nagyságrendű bírságot vezetett be a szabályszegőkkel szemben. Tilos az új lerakók létesítése és fizetőssé váltak a könnyű műanyag szatyrok. A közeljövőben a minisztérium a hulladéktárolási díj emelését tervezi.

A levegővédelem terén decembertől javult a lakosság tájékoztatása a szmog helyzetekről, az önkormányzatoknak lehetősége van alacsony kibocsátású zónák kijelölésére, szigorodtak a közepes tüzelőberendezések kibocsátási határértékei. A tárca tervezi a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet monitoring hálózatának további 14 állomással való bővítését, és mérlegeli, hogy támogatja a háztartások kazáncseréjét. További konkrét intézkedéseket a készülő Levegővédelmi Stratégia tartalmaz majd.

A hatékonyabb vízvédelem érdekében a minisztérium felgyorsította a környezeti terhek felszámolásának ütemét. Különböző stádiumban van mintegy 270 terhelés felszámolása.  Kötelezővé vált a háztartások csatornahálózatra történő csatlakozása, ami növeli a felszín alatti vizek szennyvízzel szembeni védelmét. Készül a Lex Csallóköz, az első törvény, amely a védett vízgazdálkodási területekre vonatkozik. A törvény egyesíti majd az érintett tárcák eljárási gyakorlatát, növeli a kiszabható bírság összegét és módot ad a szennyezők három tárca általi ellenőrzésére.

Ami a természetvédelmet illeti, a tárca kidolgozta a siketfajd, a mocsári teknős, a kék vércse és az apolló-lepke fajvédelmi programját. A NATURA 2000 védett területek rendszere 32 ezer hektárral bővül Szlovákiában. A közeljövőben pedig a minisztérium bemutatja a természetvédelmi törvény módosítását, amely a legértékesebb erdők helyzetét is rendezni kívánja.

(-)