A kormányfő köszönetet mondott a finn és a svéd NATO-csatlakozás támogatásáért

2022. szeptember 27. - 19:25 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő köszönetet mondott a parlamenti képviselőknek Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáért. Szavai szerint ezzel Szlovákia is hozzájárult, hogy a 32 tagúra bővülő szövetség jelentősen növelje védelmi képességeit – tájékoztatta a TASR-t Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője.

A kormányfő köszönetet mondott a finn és a svéd NATO-csatlakozás támogatásáért
Eduard Heger (TASR)

„A két skandináv állam stratégiai döntése mögött az Ukrajna elleni orosz agresszió áll, ami radikálisan megváltoztatta a demokratikus országok Európa és az egész világ biztonságáról vallott nézeteit. A bővítés jóváhagyását felelős döntésnek tartom, ki kell nyitnunk a szövetség kapuját olyan országok előtt, ahol a béke és a szabadság az első” – jelentette ki a kormányfő.

Szavai szerint a svéd és a finn belépést nagyra tartják a NATO-val együttműködő más országok is, így ezután az együttműködés számukra még vonzóbbá válik.

Heger kijelentette, Szlovákia szempontjából a szövetség bővülésének tágabb dimenziói is vannak. Rámutatott a svéd Volvo Cars szlovákiai letelepedésére, melyről nemrég született döntés, és összesen 1,2 milliárd eurós befektetést, valamint 13 ezer munkahelyet jelent az ország számára. Emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia Finnországtól vásárol 8x8-as páncélozott harcjárműveket. „Ebből a szempontból az országok NATO-ba való felvétele az együttműködésünk betetőzése” – tette hozzá.

Heger szerint a bővítéssel a belépő országok és az eddigi tagállamok is nyernek, mert kölcsönösen tudnak mit kínálni egymásnak.

A parlament kedden hagyta jóvá Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Finnország csatlakozását 126 képviselő támogatta a szavazatát leadó 142-ből, Svédország csatlakozására 124-en szavaztak 140 képviselőből. Ezt követően még Zuzana Čaputová államfőnek kell az aláírásával ratifikálnia a szervezet bővítését.

TASR