A kormányfő közölte, jelenleg senki sem fontolgatja a határok lezárását

2023. szeptember 27. - 16:14 | Belföld

Jelenleg senki sem fontolgatja a határok lezárását, sem a szlovák-lengyel, sem a német-cseh határét - mondta a kabinet ülése után Ódor Lajos miniszterelnök. „Arra koncentrálunk, hogy megakadályozzuk az embercsempészetet" – mondta a kormányfő, és hozzátette, a megoldást közösen keresik a migráció által érintett országokkal.

A kormányfő közölte, jelenleg senki sem fontolgatja a határok lezárását
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ódor elmondta, a határ menti területek és a gyanús járművek ellenőrzésén van a hangsúly. „Ebből a célból közös járőrözést fogunk végezni" – közölte a kormányfő, és hozzátette, a migrációs nyomás enyhült a két héttel ezelőtti helyzethez képest, jelenleg elegendő kapacitása van az országnak a határ ellenőrzésére. „Ha a helyzet romlana, természetesen készek vagyunk arra, hogy emeljük a határon szolgálatot teljesítő katonák számát" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Martin Královič, a belügyminisztérium államtitkára a lengyel-szlovák határ ellenőrzésekről szóló sajtóhírek kapcsán elmondta, tárgyalt a kérdésről lengyel kollégájával.

„Biztosított, hogy lengyel részről nem a határ teljes és állandó lezárásáról van szó, hanem arról, hogy leleplezzék az embercsempészeket" - mondta. A kérdésről csütörtökön (szeptember 28.) az Európai Unió is tárgyalni fog. „Újabb megállapodásokra és eredményekre számítok" - mondta Královič. A migrációs helyzet megoldását továbbra is az egész Európára kiterjedő megoldásban, és a külső schengeni határok őrzésében látja.

A belügyminisztérium kedden (szeptember 26.) úgy tájékoztatott, nem hivatalos döntés az, amiről a sajtóhírek szólnak, azaz hogy Lengyelország bevezeti az ellenőrzést Szlovákiával közös határain. Szerdán Lengyelország jelezte, fontolgatja, hogy a Németországgal közös határon is bevezeti az ellenőrzést.

TASR


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: