A kormányfő örül, hogy megoldódott a népszavazás alkotmányosságának kérdése

2021. július 7. - 20:09 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök közölte, örül, hogy megoldódott a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás alkotmányosságának kérdése. Kijelentette, tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését. Az ellenzéknek az alkotmány módosítására irányuló törekvését szerinte az motiválja, hogy félnek az ország megtisztulásától.

A kormányfő örül, hogy megoldódott a népszavazás alkotmányosságának kérdése
TASR

„Támogatom a jogállamiságot, és tiszteletben tartom az Alkotmánybíróság döntését. Örülök, hogy megoldódott ez a kérdés, és világos szabályok vannak ezen a téren is" - mondta a miniszterelnök. Szerinte az ellenzék alkotmánymódosítási törekvéseit azt mutatják, hogy nem tud megbékélni a parlamenti választás eredményével.

„Ez annak a jele, hogy egyre jobban félnek Szlovákia megtisztulásától, és mindenáron vissza akarnak kerülni a hatalomba"

- tette hozzá.

A választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás nincs összhangban az alkotmánnyal - tájékoztatott szerdán Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke a taláros testület zárt ülése után. Zuzana Čaputová azzal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a népszavazási kérdés összhangban van-e az alkotmánnyal, és ha igen, hogyan kell eljárniuk az illetékes hatóságoknak egy érvényes népszavazást követően. Több mint 585 ezren írták alá az előrehozott választás megtartásáért indított petíciót.

TASR