A kormányfő óva int a dezinformációk terjesztésétől

2022. február 28. - 20:10 | Belföld

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűncselekményeinek támogatása embertelen és törvénytelen is. Ezt Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő jelentette ki hétfőn. A közösségi hálón arra figyelmeztetett, hogy hibrid háború részesei vagyunk. Hozzátette: a rendőrség figyelemmel kíséri a dezinformációkat terjesztők tevékenységét. A polgárokat arra biztatta, hogy figyeljenek a forrásokra, amelyekből a megosztott információkat merítik, a gyanús posztokat pedig jelentsék a rendőrségnek.

A kormányfő óva int a dezinformációk terjesztésétől
Eduard Heger (TASR)

"Az oroszbarát közösségimédia-fiókok félretájékoztatnak, mert el kell tántorítaniuk minket attól, hogy segítsünk az ukránoknak. A kormány és a rendőrség is végzi a házi feladatát az igazságért vívott küzdelemben. A Szlovák Köztársaság Rendőrsége minden nap figyelemmel kíséri a dezinformációkat terjesztők tevékenységét, és a Büntető törvénykönyvvel összhangban jár el" - írta a kormányfő a közösségi hálón. Hozzátette: megvan a törvényes eszközük, amely lehetővé teszi a dezinformációs weboldalak blokkolását.

A rendőrség a Hoaxok és átverések című profil keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy egyesek olyan posztokat terjesztenek, melyek szerint nem csak ukránok kelnek át a határon. A hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy Ukrajnából sok külföldi is menekül, akik eddig ott éltek, dolgoztak, tanultak vagy üdültek. "Az, hogy egy háborús övezetből különféle nemzetiségű emberek menekülnek, teljesen normális" - zárul a közlemény.

TASR