A kormányfő szerint kétezer orvosra lesz szükség az átfogó teszteléshez

2021. január 13. - 20:12 | Belföld

Kétezer orvosra lesz szükség az átfogó teszteléshez. Ez hétszer kevesebb, mint ahány orvosra a novemberi teszteléskor szükség volt. Ezt Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök nyilatkozta a szerdai kormányülés után, arról beszélt, hogy a teszteléshez összesen mintegy 4000 egészségügyi szakember kell, köztük 2000 orvostanhallgató.

A kormányfő szerint kétezer orvosra lesz szükség az átfogó teszteléshez
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Megerősítette, hogy a tesztelés országos lesz.

Ami az egészségügyi dolgozók tesztelés miatti kimerültségét illeti, Matovič az erről szóló híreket felszínes manipulációnak nevezte. A jövő hétvégi általános teszteléshez a miniszterelnök becslései szerint a jelenlegi mobil tesztelőpontok mellett 4000 további tesztelőpont épül.

Úgy kell megszervezni a szűrést, hogy az embereknek ne kelljen sokáig kint a hidegben sorakozniuk - magyarázta Matovič. Munkába menni csak negatív teszttel lehet majd, és a kormányfő megjegyezte, az emberek ne álmodjanak arról, hogy a tesztelés első fordulója után kinyitnak a boltok.

A miniszterelnök a hétfői kormányülés után jelentette be az újabb országos tesztelést, amit szerinte addig kell ismételni, amíg az új esetek gyakoriságának mérőszáma 0,5 százalék alá nem csökken.

TASR