A kormányfő tanácsadója berekeszti az együttműködést a kormányhivatallal

2021. január 21. - 22:24 | Belföld

Pavol Kalinský, Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő tanácsadója berekeszti az együttműködést a Szlovák Kormányhivatallal. Ezt az általa képviselt polgári társulásnak nyújtott támogatásokról szóló információk publikálása után jelentette be. Továbbra is azt állítja, hogy a szóban forgó projektek színvonalasak és hasznosak, társadalmi és természetvédelmi szempontból is.

A kormányfő tanácsadója berekeszti az együttműködést a kormányhivatallal
Pavol Kalinský (Facebook-fotó)

„Szeretnék megelőzni minden spekulációt, melyeket el is utasítok. Nem akarom, hogy politikai csatározásra használjanak ki egy jó gondolatot, visszaéljenek a projektek közhasznú voltával, ezért megszüntetek minden együttműködést a kormányhivatallal”

– közölte Kalinský.

A Hospodárske noviny csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Pre lepšiu budúcnosť (Egy jobb jövőért) polgári társulás csaknem 390 000 euró uniós támogatást kapott. Kalinský a reakciójában elutasította, hogy a támogatott projektek sikerességét összekössék az ő tanácsadói posztjával. Hangsúlyozta, hogy a pályázatokat még az előző garnitúra idején nyújtották be. Hozzátette: nem állami alkalmazott és nem köztisztviselő, a pozíciója apolitikus.

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy felülvizsgáltatja a szóban forgó támogatások jóváhagyását. Hozzátette:

a tárca legitimnek tekinti a dotációk odaítélését.

Az ügyben megkereste a pénzügyminisztériumot is, amely az Európai Uniót képviselve felügyeli az uniós támogatások odaítélésének törvényességét.

TASR