Kormánygépek, MiG-ek, akrobata-show – minden, mi szem-szájnak ingere az érsekújvári repülős napon

Az érsekújvári Aeroklub immár 14. alkalommal rendezte meg a már hagyománynak számító repülős napot. Idén sem hiányozhattak a vadászgépek és az akrobatikus bemutatók, de a kormánygépek is tiszteletüket tették.

Kormánygépek, MiG-ek, akrobata-show – minden, mi szem-szájnak ingere az érsekújvári repülős napon
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

A szervezők idén is színvonalas programmal várták a látogatókat: a délelőtti órákban sétarepüléseket szerveztek, déltől pedig már a légi bemutatóké volt a főszerep. A kissé hektikus időjárás ellenére ezúttal is rengetegen látogattak ki az érsekújvári repülőtérre.

A repülős napok állandó sztárvendége, Veres Zoltán világbajnok műrepülő szokásához híven ámulatba ejtő előadást tartott, aki hol pörögve, hol fejjel lefelé szelte az eget. A magyar pilóta a DELFIN L-29 repülőgéppel is tartott bemutatót.

Nem sokkal később megérkeztek a várva várt MiG 29 vadászgépek is, amelyek fülsiketítő robajjal szelték át az eget.

A két évvel ezelőtti repülős napra nem tudott eljönni a kormánygép, idén azonban duplán is kárpótolva lettek a nézők, ugyanis a régi és az új repülőgép is tiszteletét tette.

A nézők megcsodálhatták a világ legkisebb kétmotoros repülőgépét is: a Cri-Cri névre keresztelt repülőnek nem egész 5 méter a szárnyfesztávolsága, a hossza 4 méter, míg a súlya üzemanyag nélkül 60 kilogramm.

Juraj Šedivý, a repülőgép megalkotója a bemutatóját követően elárulta, hogy a gép kicsi méretei ellenére is biztonságos, ugyanis ha az egyik motor esetlegesen meghibásodna, a maradék eggyel is folytatni tudná a repülést. A repülőgép végsebessége elérheti a 260 km/órát, ekkor azonban már veszélyes akrobatikus mutatványokat végezni.

Kétségkívül az esemény fő attrakcióját a Flying Bulls csapata szolgáltatta. A négy repülőből álló csapat olykor lélegzetelállító akrobatikus mutatványokkal szórakoztatta a nézőket.

Ezenkívül volt helikopterbemutató, átrepült a közönség előtt a szlovák hadsereg új repülőgépe, a Spartan C-27, valamint cukorkaeső is hullott az égből.

tt/para