A kormányhivatal előtt tüntettek a Csallóközben élők egészségét károsító vereknyei hulladéklerakó ellen

2016. október 27. - 12:47 | Belföld

Szerdán délután a kormányhivatal előtt tüntettek a Vereknyén található, veszélyes anyagokkal teli hulladéklerakó ellen, amely komoly veszélyt jelent a csallóközi ivóvízkészletre.

A kormányhivatal előtt tüntettek a Csallóközben élők egészségét károsító vereknyei hulladéklerakó ellen
Fotó: Facebook/ Bratislavský kraj

Az Istrochem (egykori Dimitrovka) veszélyes hulladékokat tartalmazó, mintegy 50 éve épített vereknyei (Pozsony - Vrakuňa) szemétlerakatánál a talajba szivárgó arzén és cián szinte megállíthatatlanul közelít Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészletéhez, ami a Csallóköz alatt található.

A szerdai tüntetés során az emberek elsősorban azt kifogásolták, hogy az ügyben már évek óta nincs előrelépés.

Martin Kuruc, Vereknye városrész polgármestere kiemelte, a lerakat komoly veszélyt jelent a talajvízre, s egyúttal károsítja a Csallóközben élők egészségét is.

A környezetvédelmi tárca álláspontja szerint a talajvíz áramlása azt mutatja, hogy a hulladéklerakóból szivárgó veszélyes anyagok tíz éven belül biztosan nem érik el az ivóvízkészletet. A polgármester azonban arra panaszkodott, hogy az üggyel kapcsolatos legutóbbi tárgyalások óta 14 hónap telt el tétlenül.

A lerakat felszámolása tehát azóta sem kezdődött meg, sőt, egyelőre illletékes személyt sem jelöltek ki, aki felügyeli az üggyel kapcsolatos előrehaladást.

A szerdai tüntetésen megjelent Solymos László környezetvédelmi miniszter is, aki nem értett azzal egyet, hogy jogosak lennének a tétlenség miatti bírálatok. Solymos elmondta, október 11-én kaptak értesítést a pozsonyi járási hivataltól, hogy az eljárás során nem sikerült kijelölni felelős személyt, ezért a minisztérium csak most terjesztheti elő a hulladéklerakó felszámolásáról szóló javaslatot.

A miniszter szerint elképzelhető, hogy november 20-ra már a parlament elé kerülhet az ügy, s ezáltal elkezdődhet végre az egész folyamat.

Solymos egyúttal mindenkit biztosított, a vereknyei hulladéklerakó a környezetvédelmi minisztérium prioriásai közé tartozik, ezért intenvízen fognak dolgozni az ügyön. A miniszter azt sem tartja kizártnak, hogy már a jövő év folyamán megkezdődhetnek a munkálatok.

A környezetvédelmi minisztérium az ún. kapszulás módszert választotta, amely viszonylag a legolcsóbb megoldásnak számít. A kapszulás módszer lényege, hogy a területet elszigetelik, s ez ideiglenesen leállítja a mérgező anyagok Csallóköz felé történő áramlását. Az eljárás megközelítőleg 20-25 millió euróba kerül majd, amelyet várhatóan uniós pénzekből fognak fedezni.


(TASR/pravda.sk/para)