A kormánykoalíció kezdi látni, hogy milyen lesz a kisebbségi kormányzás, az OĽaNO már tárgyalna az SaS-szel

2022. szeptember 14. - 13:55 | Belföld

Az OĽaNO szerdán békülékenyebb hangnemet ütött meg, miután az ellenzék az SaS-szel közösen sikeresen blokkolta a parlament ülésének megnyitását. A képviselők várhatóan jövő héten kedden találkoznak újra, addig a két pártnak meg kellene egyeznie. A „régi ellenzék” az alkotmány módosítását és előrehozott választást követel.

A kormánykoalíció kezdi látni, hogy milyen lesz a kisebbségi kormányzás, az OĽaNO már tárgyalna az SaS-szel
Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője (Fotó: TASR)

Az OĽaNO az ellenzéket - az SaS-szel együtt - vádolja a parlament munkájának ellehetetlenítésével, miután a kormánykoalíciónak szerdán nem sikerült megnyitnia a parlament rendes ülését.

„A drágulás és az energetikai válság nehéz időszakában Szlovákiának működőképes parlamentre van szüksége. Ma az ellenzéki kollégáink a Smerből, a Hlasból, a szélsőségesekkel és sajnos az SaS-szel közösen úgy döntöttek, hogy nem dolgoznak, és obstrukcióval paralizálták a parlamentet” – csodálkozott rá a koalíciós kisebbségre Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti frakciójának vezetője.

Az SaS a tárgyalásokat hiányolja, Šipoš szerint viszont ő már kedden megszólította az SaS vezetőit, tárgyalni szerettek volna, de nem kaptak választ. Richard Sulík pártelnök szerint azonban a tárgyalási ajánlat csak egy folyosói beszélgetésen hangzott el, sem őt, sem pedig Anna Zemanovát, a párt parlamenti frakciójának vezetőjét nem keresték meg hivatalosan.

Šipoš bízott Sulík korábbi ígéretében

Šipoš most újra tárgyalni szeretne. „Így, nyilvánosan kérem az SaS-t, üljünk tárgyalóasztalhoz, hogy megegyezzünk a következő lépésekről, elég ha megmondják az időt és a helyet” – jelentette ki a parlamenti ülés meghiúsulása után tartott sajtótájékoztatón az OĽaNO frakcióvezetője. Majd hozzátette, hogy időközben már beszélt Sulíkkal, és várhatóan hamarosan megegyeznek a találkozó időpontjában.

Šipoš bízott abban, hogy még érvényes Sulík néhány héttel ezelőtt tett ígérete, amely szerint segítik megnyitni a parlamenti ülést, és megszavazzák azokat a törvényeket, amelyeket még az SaS minisztereivel közösen fogadott el a kormány.

Az SaS elnöke beismerte, hogy azóta átértékelték a helyzetet, és inkább egy rendkívüli ülést kezdeményeznének, amelyen csak a legfontosabb, a válság hatásait enyhítő és egyéb halaszthatatlan törvényjavaslatokat tárgyalnák meg. „Kíváncsiak voltunk, hogy vannak-e olyan állapotban, hogy meg tudják nyitni a parlamenti ülést. A válasz, hogy nincsenek” – mondta a kisebbségben lévő koalícióról Sulík.

Az OĽaNO szerdán már csak azt hangsúlyozta, hogy tárgyalni akarnak az SaS-szel.

„Tárgyalni fogunk velük, meglátjuk, miben tudunk megegyezni” – jelentette ki Grendel Gábor (OĽaNO-frakció), a parlament alelnöke arra a kérdésre, hogy az SaS által javasolt megoldás, a rendkívüli parlamenti ülés megfelelő-e számukra.

Remišová az obstruálókat bírálja

Veronika Remišová (Za ľudí) csak az obstruáló képviselők hozzáállását bírálta.

„A paralmenti képviselők királyi fizetést kapnak, és esküt tettek, hogy csak és kizárólag Szlovákia lakosainak érdekében fognak dolgozni. Miért érdeke az a szlovák embereknek, hogy nem fogadnak el törvényeket az emberek megsegítésére, és egyes képviselők úgy döntöttek, hogy »obstruálni« fognak, vagyis nem dolgoznak?” – tette fel a kérdést Remišová.

A pártjának azonban már csak három képviselője van a parlamentben, közülük is Juraj Šeliga az ülés megnyitásának második kísérletében nem vett részt.

A „régi ellenzék” az alkotmányt módosítaná, előrehozott választást akar

A rendkívüli ülés összehívását a Hlas is támogatná, de nekik feltételük, hogy az ülés napirendjére vegyék fel azt az alkotmánymódosítást is, amely lehetővé tenné az előrehozott parlamenti választás kiírását.

A Smer szintén az alkotmány módosítását szabta feltételül ahhoz, hogy támogassa a parlament ülésének megnyitását jövő héten kedden.

Robert Fico szerint a parlamenti ülés blokkolása megmutatta, hogy a kormánykoalíció működésképtelen.

A koalíciós pártoknak szerdán nem sikerült megnyitniuk a parlament ülését, az első szavazásnál 64, a másodiknál 71 képviselő jelentkezett be a minimálisan szükséges 76 helyett. Az SaS képviselői egyik alkalommal sem szavaztak, és egy kivétellel – Slavena Vorobelová volt ĽSNS-s képviselő – egyetlen ellenzéki képviselő sem nyomott gombot.

- lpj -