„A kormánynak az infláció negatív hatásainak csökkentésére kellene összpontosítania”

2022. január 18. - 17:47 | Belföld

Szlovákiának korlátozottak a lehetőségei az infláció elleni fellépésben. A monetáris politikát az Európai Központi Bank folytatja, így Martin Vlachynský, az INESS társaság elemzője szerint a kormánynak a negatív hatások csökkentésére kell összpontosítania.

„A kormánynak az infláció negatív hatásainak csökkentésére kellene összpontosítania”
Fotó: AP

Vlachynský szerint a fiatal generáció először tapasztalja meg az intenzív áremelkedést, ami többféle problémát eredményezhet. Egyrészt megzavarhatja a befektetőket a beruházásban, valamint a megtakarítókat, akiket kockázatosabb megtakarítási formákra csábíthat.

„Az egyes államok kormányaiban azt az illúziót ébresztheti, hogy bármilyen, akár populista intézkedést is meg tudnak fizetni. Láthatjuk, hogy a világjárvány ellenére a kormányoknak nem okoz gondot viszonylag merész költekezést ígérni, amik gyakran teljesen feleslegesek” – véli így Vlachynský.

Szerinte az infláció negatív hatásainak csökkentése keretén belül a kormánynak két dolgot kellene szem előtt tartania – stabilizálni a költségvetést a kiadási oldalon, és nem engedni a káros szabályozás csábításának. Úgy véli, hogy az elkövetkező hónapok politikailag megterhelők lesznek. „Szlovákiában szerencsére túlságosan nincs szó az árszabályozásról, sőt tervben van az energiaárak elszánt liberalizálása” – mondta Vlachynský.

Az Európai Központi Bank dilemma előtt áll, mivel a kamatemelés kellemetlen lehet néhány komoly költségvetési problémával küzdő tagállam számára. „A Szlovák Nemzeti Bank így legfeljebb figyelmeztetést adhat ki, és módosíthatja a feltételeket a jelzáloghitelesek számára, amivel viszont csak kis mértékben befolyásolja az infláció egy részét” – szögezte le Vlachynský.

Emellett kulcsfontosságúnak tartja a deficit csökkentését. Ennek viszont a költségvetés kiadási oldalán kellene történnie, ugyanis az állami kiadások 2008 és 2020 között az egyik leggyorsabb ütemben nőttek az EU-n belül, szám szerint 79%-kal. Vlachynský szerint az adóemelés újabb áremelkedéshez és csökkenő vásárlóerőhöz vezetne.


TASR/para