„A kormánynak határozottabb intézkedéseket kell elfogadnia!” – az emberek nem tartják be az előírásokat, Heger szerint elkerülhetetlen a szigorítás

2021. november 8. - 13:22 | Belföld

A kormány tagjai egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy határozottabb fellépésre van szükség a koronavírus elleni harcban és további intézkedéseket kell ezzel kapcsolatban elfogadni.

„A kormánynak határozottabb intézkedéseket kell elfogadnia!” – az emberek nem tartják be az előírásokat, Heger szerint elkerülhetetlen a szigorítás
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Erről Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő beszélt a hétfői sajtótájékoztatóján, miután egészségügyi szakértőkkel és a kormány tagjaival tárgyalt az aktuális járványhelyzetről. A miniszterelnök elmondta, erre azért van szükség, mert az emberek nem tartják be a járvány megfékezését célzó előírásokat.

Heger hozzátette, a konkrét lépéseket, illetve az aktuális intézkedések módosítását az elkövetkező napokban, valószínűleg a szerdai kormányülés után hozzák nyilvánosságra.

A kormányfő kiemelte, az járványügyi intézkedések módosításakor a szakértői konzílium javaslataiból fognak kiindulni, amelyet múlt héten pénteken hoztak nyilvánosságra. A miniszterelnök arra kért több minisztert, hogy dolgozzák ki, miként lehetne a konzílium javaslatait a gyakorlatba átültetni.

„Bebizonyosodott, hogy az emberek nem tartják be az intézkedéseket. A Covid-automata jól van beállítva, de ha nem tartják be, olyan, mintha nem is létezne” – húzta alá Heger, majd hozzátette, éppen ezért van szükség szigorúbb fellépésre a járványügyi intézkedések kapcsán.

A szakmai konzílium a fekete járásokban kijárási tilalmat javasol a nem védettek – akik nem oltottak és nem estek át a betegségen – számára, munkába pedig csak az „OTP-sek” mehetnének már a piros járásokban is. Lehetővé tennék továbbá, hogy kinyissanak a vendéglátóhelyek a fekete járásokban is, de csak a védettek – vagyis az oltottak és a betegségen átesettek számára. Ez lenne az enyhítés, mivel a konzílium is érzékeli, hogy feleslegesen büntetik az oltottakat és korlátozzák a gazdaságot. Az enyhítéseket azonban csak a szigorításokkal együtt javasolják. A szakértői konzílium javaslatairól ITT írtunk bővebben.


(TASR/para)