„A kormánypártok egy darabig még ugatni fognak egymásra, de a karaván halad tovább”

2022. május 6. - 08:43 | Belföld

Elhamarkodott lépés volt Romana Tabák és Katarína Hatráková kizárása az OĽaNO frakciójából – jelentette ki a TASR TV vitaműsorában Juraj Hrabko publicista. A két képviselőnőt azután zárták ki, hogy nem támogatták Robert Fico Smer-SD-elnök kiadását az igazságszolgáltatásnak.

„A kormánypártok egy darabig még ugatni fognak egymásra, de a karaván halad tovább”
Fotó: TASR - illusztráció

„Az egyik koalíciós párt egész frakciója tartózkodott, mindenféle következmény nélkül. A kizárással meggyengítették a kormánykoalíciót, de ez az OĽaNO döntése, el kell fogadni” - mondta Hrabko. A szavazáskor a Sme rodina tartózkodott, Hatráková szintén, Tabák nem szavazott.

Hrabko szerint nem korrekt azzal vádolni a két képviselőnőt, hogy elárulták az OĽaNO választóinak többségét, hiszen a többségük a felmérések során már nem ezt a pártot támogatja. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője jelentette ki, hogy a két képviselőnő hűtlen lett az OĽaNO programjához.

Hrabko nem tartja valószínűnek, hogy megbukik a kormány. „A koalíció meggyengült, de még mindig többsége van a parlamentben. A kormánypártok, népiesen szólva, egy darabig még ugatni fognak egymásra, de a karaván halad tovább” – véli a publicista. Szerinte nem lesz leváltva Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter sem, akit Igor Matovič, az OĽaNO elnöke kritizál.

A Ficóról szóló szavazás kapcsán Hrabko emlékeztetett, bár a parlament nem járult hozzá előzetes letartóztatásának elrendeléséhez, de az ellene indított büntetőeljárás folytatódik. „Az eljárás folytatódik, annyi történt, hogy nem kerül előzetesbe. A parlament döntése arra nincs hatással, hogy bíróság elé állítják-e” – figyelmeztetett Hrabko. A Legfőbb Ügyészség csak akkor kérhetné ismét a parlament beleegyezését Fico előzetes letartóztatásához, ha más ügyben is büntetőeljárás indulna ellene.


(TASR)