A kormánypártok megállapodtak, kit helyeznek a Nemzetbiztonsági Hivatal élére

2019. május 21. - 13:07 | Belföld

A kormánypártoknak sikerült megállapodniuk abban, hogy kit jelölnek a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatói posztjára" - jelentette be kedden Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter. Jelöltjük Roman Konečný.

A kormánypártok megállapodtak, kit helyeznek a Nemzetbiztonsági Hivatal élére
Fotó: TASR-illusztráció

"Megerősíthetem az értesülést, miszerint a koalíciónak sikerült megállapodni a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatójelöltjének személyében, és a kormány is jóváhagyta a jelölést, amelyet ma előterjesztettünk a parlamentben. Roman Konečnýről van szó, aki 2012 óta az NBÚ igazgatóhelyettesi posztját látja el, és minden törvény által előírt kritériumnak megfelel" - nyilatkozta a sajtónak Denisa Saková.

A Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatói tisztségéért induló jelölteknek nem kell olyan összetett pályázati eljárásban részt venniük, mint a rendőrfőkapitány-jelölteknek, ám a belügyminiszter véleménye szerint érdemes mérlegelni jelöltállítás körülményeinek szigorítását.

"Bármely politikai pártnak elegendő ideje lesz egy ilyen javaslat elfogadásához, ugyanis az NBÚ igazgatója hét évre kapja megbízatását" - tette hozzá Saková.

A hatályos jogszabályok szerint az NBÚ igazgatóját a parlament választja meg - egyszerű többséggel. A jelölteknek nem kell részt venniük nyilvános meghallgatáson, személyükkel csupán az NBÚ-t ellenőrző parlamenti bizottság foglalkozhat, ám ezen testület ülései titkosak.

(para/TASR)