Kormányprogram a koronavírus árnyékában – lesz-e ingyen buszozás, ingyen gyógyszer és végrehajtási amnesztia

2020. április 14. - 20:23 | Belföld

Már szerdán a kormány elé kerülhet a kormányprogram tervezete, amelyet legkésőbb hétfőn kellene benyújtani a parlamentbe. A dokumentumot egyelőre még titkosan kezelik a kormánypártok, de a koalíciós szerződés sokat elárul róla.

Koalíció
Fotó: TASR

Az országos rendőrfőkapitány választásának módját újraszabályozza majd a koalíció, várhatóan szerepel majd a kormányprogramban ez a kitétel, tájékoztatta a Paramétert Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke. „A program belügyi részének előkészítésén dolgoztam, de a pártok közti egyeztetésen már nem vettem részt” - mondta a politikus. Grendel szerint szerdán már a kormány is rábólinthat a következő négy év intézkedéseit megalapozó dokumentumra, amely így akár már a héten a parlament elé kerülhet.

Gyimesi György 6 javaslata

A program várhatóan tartalmaz majd kifejezetten a kisebbségekre vonatkozó részeket is, erre Igor Matovič is ígéretet tett. Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője saját bejegyzése alapján több pontot is javasolt a kormányprogramba, amiből hatról tájékoztatott: a kisiskolák – alsótagozatos iskolák – megmentése, a kisebbségi iskolák normatívájának, vagyis a diákok létszáma alapján kapott támogatásnak az emelése, a kisebbségi jogállási törvény elfogadása, kisebbségi hivatal létrehozása, az állampolgársági törvény módosítása és a szlovák nyelv oktatása módszertatának megváltoztatása.

Hétfőn még nem tudta, hogy ezekből mi kerül be a programba.

„Remélem a zöme igen” – tájékoztatta Gyimesi a Paramétert.

Ő úgy tudta, hogy szerdán a képviselők is kézhez kapják a kormányprogram végleges változatát.

Prioritások a koalíciós szerződésben

A kormányprogram tartalmáról azonban a koalíciós szerződés is sokat elárul. A második melléklet ugyanis az egyes koalíciós pártok céljait tartalmazza, és a szerződés szerint az ott szereplő prioritásokat teljes mértékben tartalmazza majd a kormányprogram is.

Az OĽaNO 11 pontja

Valamilyen formában biztosan megvalósul az OĽaNO 11 pontja is, amelyet a választási kampányban dobott be a köztudatba, és szavaztatott meg az interneten. A javaslatok azonban több helyen is homályosak, vagy éppen az nem világos, mikor léphet életbe, mert például ellentétben van az elmúlt napokban elfogadott intézkedésekkel.

A hatodik pont szerint például ingyen közlekedhetnének vasúton, buszon és a városi tömegközlekedésben is a gyerekek, a diákok, a nyugdíjasok és a kerekesszékesek,

de a kormány a koronavírus-járvány miatt éppen pár napja szüntette meg az eddig ingyenes vonatközlekedést a diákok számára. Vagyis amíg a járvány tart, ez a pont biztosan nem lép majd életbe.

Jutalom a választónak – de mikor?

A nehezen értelmezhető pontok közé tartozik a 10., amely szerint 10 százalékos kedvezményt kapnának a parlamenti választáson résztvevő választók az „államnak fizetett díjakból”, nem világos azonban, hogy ez már az idei, vagy csak a következő választáson résztvevőkre fog vonatkozni, ahogyan az sem, hogy mit jelent az „államnak fizetett díj”.

Talán a kisebbségi jogok bővítésére is gondoltak

Az OĽaNO céljai közt szerepel egy homályos utolsó mondat, ami akár a kisebbségi jogokra is vonatkozhat: „Ugyancsak a célunk, hogy a koalíciós partnereinkkel közösen megszüntessük a jogrendszer minden olyan hiányosságát, amelyek

tartósan azt az érzetet keltik az emberekben, hogy nem azonosak mindannyiunk számára a feltételek a képességeink fejlesztésére.”

Ha a kisebbségek hátrányos megkülönböztetésére gondolnak ezzel, akkor akár még bővülhetnek is a nemzetiségi jogok.

Végrehajtási amnesztia – az alaptartozást azért ki kell fizetni

A Sme rodina három, már unalomig ismételt javaslatát akarja mindenképpen a kormányprogramban látni, igaz finomított formában. Teljesen ingyenes gyógyszereket akar a nyugdíjasoknak, a súlyosan egészségkárosodottaknak (ZŤP) és a 6 éven aluli gyerekeknek, emellett egy meg nem határozott díjplafont vezetne be a beteg jövedelme alapján, ezen felül nem kellene fizetni a gyógyszerért.

Az ugyancsak a választási ígéretei közt szereplő végrehajtási amnesztiát az állammal szembeni tartozásokra vonatkoztatja a Sme rodina, és csak az lesz rá jogosult, aki az alaptartozását befizeti. Ebben az esetben a kamatokat és a tartozásra rakódott egyéb díjakat nem kell majd kifizetnie. Ehhez hasonló már volt a korábbi években is, a Szociális Biztosító több alkalommal is elengedte a kötbért annak, aki befizette az elmaradt járadékot. A párt harmadik javaslata a bérlakásépítés felgyorsítása, de azt már nem írják le, hogy hány bérlakást építenének a következő négy évben.

Az SaS sem ígér adócsökkentést

Az SaS általános alapelveket rögzített a koalíciós szerződés mellékletében. Javítanák a vállalkozói környezetet, egyszerűbb adó- és járulékrendszert, kisebb és hatékonyabb államot ígérnek. Adó- vagy járulékcsökkentés nincs a prioritásaik között, az oktatást illetően viszont „magasabb, jobb és motivációs pedagógusbéreket” ígérnek.

Korrupció elleni harc és leszakadó régiók - Za ľudí

A Za ľudí a korrupció elleni harcot, az igazságszolgáltatás reformját és a leszakadó régiók fejlesztését tartja a legfontosabbnak. „Hangsúlyosan kezeljük a befektetések támogatását a leszakadó régiókban” - áll a dokumentumban. A legnagyobb átalakítást az igazságügyben ígérik, átalakulhat a Bírói Tanács, létrejön a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság és felső korhatárt kapnak a bírók.

Lajos P. János