Kormánytámogatásból fejlesztenek Füleken

2019. szeptember 18. - 10:13 | Régió

Fülek 130 ezer eurós támogatást kap a kormánytól. A juttatást a Bozitán tartott augusztusi kihelyezett kormányülésén hagyták jóvá. Az önkormányzat a pénzt egy utcai seprőgép beszerzésére és a színháztechnika vételárának kipótlására tervezi felhasználni.

Kormánytámogatásból fejlesztenek Füleken
A felújított kultúrház színházterme – fotó: filakovo.sk

Amint azt Agócs Attila polgármester elmondta, a város 130 ezer euró összegű céltámogatást kért a kormánytól egy multifunkciós utcai seprőgép megvásárlására Fülek Város Közhasznú Szolgáltatásai részére.

„Főleg a járdákon tervezzük kihasználni. Nemcsak a szemetet és port képes összeseperni, hanem a tartozéka által képes a hozzá nem férhető helyeket is megtisztítani a fűtől, magasnyomású mosót tartalmaz, és porszívózni is tud. Kihasználnánk télen is hóseprésre és a járdák sózására”

‒ magyarázta a polgármester. Szavai szerint a város azért döntött így, mert évről évre csökken a közterületek tisztaságát fenntartó, foglalkoztatásösztönző tevékenységre besorolt dolgozók száma. „Míg néhány évvel ezelőtt 400-an is végeztek foglalkoztatásösztönző tevékenységet, ma alig 70-en vannak. Közülük egyesek keresőképtelenséget jelentenek, mások átképzésekre járnak. Valójában egy-egy napon átlagosan 20-30 ember áll a rendelkezésünkre, ami nem elég. Sajnálatos módon ez nyomot hagy a város rendjén is” ‒ indokolta, hozzátéve, hogy a másik okot az új törvény adta, amely szerint a városnak kell biztosítania az összes járdája téli karbantartását.

A piackutatást követően azonban azt feltételezik, hogy a közbeszerzés során végül is a jóváhagyott támogatás összegénél olcsóbban is megvásárolható lehet a seprőgép.

„Ezért jelenleg részbeni célmódosításért folyamodunk. A fennmaradó pénzt a felújított kultúrház színháztermének hang- és fénytechnikájára fordítandó összeg kipótlására akarnánk felhasználni”

‒ fejezte be.

Mikuš Kovácsová Klaudia