KORMÁNYVÁLSÁG: Sulík a kormány átalakítását kéri, Remišovával együtt felkeresi Čaputovát, Kollár is bejelentésre készül

2021. március 3. - 11:23 | Belföld

Richard Sulík SaS-elnök a kormány ülését követően ígért tájékoztatást arról, hol tart a tanácskozásuk a kormánykoalíción belül kialakult helyzetről. Időközben Veronika Remišová (Za ľudí) is bejelentette, hogy délután találkozik a köztársasági elnökkel, 13 órától pedig a harmadik koalíciós párt, a Sme rodina elnöke, Boris Kollár is bejelentésre készül.

KORMÁNYVÁLSÁG: Sulík a kormány átalakítását kéri, Remišovával együtt felkeresi Čaputovát, Kollár is bejelentésre készül
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Richard Sulík azt mondta, eljött az ideje, hogy komolyan beszéljenek a kormány átalakításáról, mert a kormányt nem szeretnék megbuktatni.

Sulík szerint a parlament összetétele többé-kevésbé rendben van, de abban biztos, hogy egy esetleges előrehozott választások ezen nem javítanának. Igor Matovičnak viszont szerinte mindenkit sikerült magára haragítania a közvéleménytől kezdve a médián keresztül a köztársasági elnökig.

Arra készül, hogy minderről a másik három koalíciós párttal (Za ľudí, Sme rodina, OĽaNO) tárgyaljon, éppen ezért a részletekről nem beszélt.

Annyit mindenesetre közölt, hogy a kormány a jelenlegi felállásban nem bír a járványhelyzettel, és hogy ami a kormány átalakítását illeti, nemcsak Marek Krajčíról van szó.

Sulík emlékeztetett arra, hogy a múlt héten megnyitotta a kormány rekonstrukciójának témáját - emlékezhetünk, felajánlotta, hogy ő maga elvállalná az egészségügyi miniszteri posztot - Matovič viszont ebből nem kért.

Boris Kollár, a Sme rodina és a parlament elnöke délután 13 órakor tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a fejleményekkel kapcsolatban, és felszólította partnereit: vessenek véget a gyerekes viselkedésnek.

Kapcsolódó cikk:

Boris Kollár: Fejezzétek be a gyerekes viselkedést!

A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová bejelentette, hogy délután háromkor találkozik Zuzana Čaputovával az elnöki palotában, és a kormányon belül kialakult helyzetről fognak tanácskozni. Remišová és Mária Kolíková, a Za ľudí két minisztere egyébként nem is vettek részt a mai kormányülésen, ezzel demonstrálandó elégedetlenségüket.

A Zuzana Čaputovával való találkozón részt vesz Sulík is, mivel szerinte az ilyesmiből taktikai hiba volna az államfőt kihagyni. A kormány ülése előtt már jelezte, hogy az SaS országos tanácsa, kiegészülve a frakciójukkal folytatja a tanácskozást arról, hogyan tovább.

Kapcsolódó cikk:

Matovič az ebéd mellől még egy rövidet duzzogott

Az OĽaNO miniszterei és Matovič sem nyilatkozott egyelőre a kormányválságról,

Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS volt alelnöke és EP-képviselője viszont azt írta ki a Facebookra, hogy itt a lehetőség arra, hogy az SaS és a Za ľudí a kormányfő cseréjét és az egészségügyi miniszter távozását követelje azért cserébe, hogy a koalícióban maradjon.

(parameter)