Környezetkárosító mennyiségben találtak kábítószert a Glastonbury Fesztivál helyszínénél lévő folyóban

2021. szeptember 28. - 14:10 | Tech

Környezetet károsító mértékben mutattak ki kábítószereket a Glastonbury fesztivál helyszínénél lévő Whitelake folyóban.

Környezetkárosító mennyiségben találtak kábítószert a Glastonbury Fesztivál helyszínénél lévő folyóban
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A kutatók mérései szerint a fesztivál idején az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) pszichoaktív szer és a kokain szintje a folyóban olyan magas, hogy képes károsítani a vízivilágot, köztük a ritka angolnapopulációkat a folyó távolabbi szakaszain és mellékágain is.

A szakemberek ezért felszólították a fesztivál látogatóit, hogy a rendezvény által biztosított hivatalos mellékhelyiségeket használják, mivel a kábítószerek a szabadban való vizeléssel jutnak a közeli folyókba.

A kutatók az utolsó, 2019-ben megrendezett Glastonbury fesztivál előtt, alatt és után mérték a vízben lévő kábítószer mértékét a Whitelake folyónak a fesztivál helyszíne feletti és alatti szakaszán.

Kimutatták, hogy az MDMA koncentrációja megnégyszereződött egy héttel a fesztivál után. A kokainkoncentráció olyan mértékűre nőtt, amelyről ismert, hogy hatással van a védett fajként számon tartott angolnák életciklusára.

"Minden fesztiválhelyszínen kimutatható a nyilvános vizelésből származó, tiltott kábítószerek általi szennyeződés"

- mondta Dan Aberg, a walesi Bangori Egyetem természettudományi karának mesterszakos hallgatója, a kutatás egyik résztvevője.

"A Glastonbury Fesztivál közelsége egy folyóhoz azt eredményezi, hogy a fesztivál látogatói által kibocsátott kábítószerek nem bomlanak le a talajban, mielőtt a törékeny vízi ökoszisztémába érnek"

- tette hozzá.

A szakemberek szerint kutatásokat kell végezni azon lehetséges környezetbarát módszerek feltárására, amelyekkel csökkenteni lehet a fesztiválokról eredő tiltott szerek kibocsátást és hatását.

"Fő gondunk a környezeti hatás. Ez a kutatás megmutatta azt, hogy a kábítószerek olyan mértékben kerülnek a folyókba, amely felborítja az európai angolna életciklusát, aláásva a fajmegőrzésre irányuló erőfeszítéseket"

- közölte Christian Dunn, a Bangori Egyetem kutatója.

(MTI)

Címkék: Glastonbury