A környezetvédelmi felügyelők leállították a fakitermelést a Nagy-Fátra Nemzeti Parkban

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet ma megkezdte a Nagy-Fátra Nemzeti Park területén, a Fenyőházi-völgyben (Ľubochnianska dolina) folyó fakitermelés felülvizsgálatát.

A környezetvédelmi felügyelők leállították a fakitermelést a Nagy-Fátra Nemzeti Parkban
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az elmúlt időszakban ugyanis nemcsak a környezetvédelmi minisztérium, az állami természetvédők és a környezetvédelmi felügyelők, hanem a nyilvánosság is azt feltételezi, hogy a fakivágás a siketfajd élőhelyeit is érinti. Amíg a vizsgálat nem fejeződik be, tilos a kitermelés az érintett területeken. A kitermelés ugyanis olyan helyszíneken folyt, melyekre vonatkozóan a rózsahegyi járási hivatal az állami természetvédők indítványára 2019. február 18-án figyelmeztetést adott ki, miszerint a tevékenység veszélyt jelent a siketfajd élőhelyeire.

A nemzeti parkban jelenleg zajló nem tervezett fakitermelés is rámutat a természet- és tájvédelmi törvény módosításának fontosságára, amelyet az elmúlt hetekben hagyott jóvá a kormány. Az új jogszabály tényleges hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket Szlovákia legértékesebb területein folytatott tervezett és nem tervezett kitermelés terén egyaránt. Amennyiben a javaslatot a parlament is elfogadja, a természetvédőknek még a kitermelés megkezdése előtt jó kell hagyniuk a tevékenységet. Míg jelenleg csak a kivágás megkezdése után léphetnek.

A nemzeti parkok védelmének megerősítése különösen fontos a szlovák erdők ikonikus állatfajai tekintetében, melyek közé a siketfajd kétségkívül tartozik. Az utóbbi három évben a kormány több intézkedést hozott a veszélyeztetett fajok és élőhelyeik védelme érdekében. 2018-ban a kabinet elfogadta a siketfajd fajvédelmi programját, és 1262 hektárral bővült azon beavatkozásmentes területek kiterjedése, ahol ez a védett állat él.

(-)