Környezetvédelmi intézkedésekről is tárgyal a parlament, elhalasztanák az egyszer használatos csomagolások visszaváltásának bevezetését

2020. április 7. - 14:01 | Belföld

Rövidített jogalkotási eljárás keretében tárgyal a parlament a környezetvédelmi minisztériuma hatáskörébe tartozó intézkedésekről szóló, a COVID-19 betegséggel kapcsolatos törvényjavaslatról. A javaslat szerint bizonyos intézkedéseket elhalasztanának, például az egyszer használatos csomagolások visszaváltásának bevezetését.

A módosítást a környezetvédelmi minisztérium javasolta. Jan Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter a parlament keddi ülésén elmondta, a folyamat időigényes, a törvény technikai hibáit ki kell küszöbölni. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy egy évig bizonyos területeken nem lenne egyértelmű a természetvédelem.

A környezetvédelmi tárca számos változtatást javasolt a rendkívüli helyzet miatt az intézkedések határidejében. Például akik valamilyen állat okozta kárról tesz bejelentést, csak a járvány okozta rendkívüli helyzet megszűnése után kérhetne pénzügyi kompenzációt.

A Környezetvédelmi Alaphoz 2020. december 15-ig lehet pályázni. A szükséges dokumentáció közzétételét is elhalasztják, augusztus 31-ig hozzák nyilvánosságra az alap weboldalán.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása céljából a környezeti hatástanulmányokkal kapcsolatos meghallgatások határidejét szintén el kell halasztani.

A tárca azt is javasolta, hogy a talajvízmennyiséggel és a geotermikus energiával kapcsolatos jelentéseket 2021. június 30-ig nyújtsák be a minisztériumnak.

Az árvízkárokról és az árvízveszélyről szóló jelentéseket is a rendkívüli helyzet feloldása után értékelnék ki - közölte a környezetvédelmi minisztérium.

A bírósági meghallgatásokat is elhalasztanák.

Az illegális szemétlerakatokkal kapcsolatos eljárások határidejét is felfüggesztenék. Az ellenőrzéseket, a meghallgatásokat és az iratok áttekintését szintén elhalasztják.


(TASR)