A környezetvédelmi miniszter szerint nagyszabású építkezés nem fenyegeti a Csorba-tó térségét

2020. május 20. - 20:10 | Belföld

A Csorba-tó térségében nem kerül sor olyan építkezésre, amely veszélyeztetné a Magas-Tátra természeti kincseit és egyediségét.

A környezetvédelmi miniszter szerint nagyszabású építkezés nem fenyegeti a Csorba-tó térségét
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter jelentette ki szerdán, miután találkozott Michal Sýkorával, Csorba (Štrba) polgármesterével.

„Közös érdekünk, hogy megóvjuk a Csorba-tót, a Tátra és az egész ország ékkövét”

– jelentette ki Budaj. Elmondása szerint a polgármester tisztázta a község településrendezési tervének megváltoztatásával kapcsolatos kétségeket. Budaj meggyőződése, hogy a térségben nem építenek semmi olyat, amely tönkretenné a Csorba-tó környékét vagy az itteni panorámát.

„Semmiféle lanovkák, vagy újabb sípályák nem lesznek. Valószínűleg félreértés volt az is, hogy olyan parkolót terveznének, amely közvetlenül érintené a különleges vizes élőhelyeket. Nem fognak kereskedelmi célú objektumokat létesíteni, a község csak kisebb, közhasznú építkezéseket tervez”

– közölte a miniszter. Példaként nyilvános mosdókat és egy víztornyot említett.

„A polgármester úr természetesen nyilvántartja a fejlesztési javaslatokat, de kész a Tátra értékeit védelmezni a befektetők érdekeivel szemben”

– fűzte hozzá Budaj, aki továbbra is figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

A csorbai településrendezési terv megváltoztatásával összefüggésben több helyi lakos és aktivista figyelmeztetett a fejlesztési beavatkozások kockázatára, és arra a veszélyre, amely a természetvédelmi területet fenyegeti. A lakosok egy petíciót is indítottak.

TASR

Címkék: Ján Budaj, Csorba-tó