A környezetvédelmi minisztérium támogatná egyes műanyagból készült termékek betiltását az EU-ban

 Szlovákia minden bizonnyal támogatni fogja az Európai Bizottság indítványát, amely alapján korlátoznák az egyes műanyagból készült termékek gyártását.

A környezetvédelmi minisztérium támogatná egyes műanyagból készült termékek betiltását az EU-ban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ez abból az állásfoglalásból derül ki, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium tárcaközi konzultációra bocsátott. „Az indítvány egy sürgős környezetvédelmi probléma megoldásában segít” – írják a javaslat elemzésében. Ebben azt is hangsúlyozzák, hogy elsősorban azokkal a termékekkel foglalkoznak, melyekből az európai strandokon a legtöbb van – vagyis egyhasználatos műanyag termékekről és horgászfelszerelésről van szó. 

A változtatások, amelyekre az új törvény elfogadásával sor kerülne, legkésőbb két év múlva kerülnének bele a szlovák törvénykezésbe. 

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy tilos lenne például a műanyag fültisztító pálcikák, a műanyag evőeszközök és tányérok, valamint a szívószálak árusítása, mivel ezeknek más anyagból készült alternatívái is vannak.

A tagállamoknak 2025-ig biztosítania kellene az egyhasználatos műanyag palackok 90 százalékának az újrahasznosítását is. A polgárok tájékoztatása is feladat lenne a hulladék nem megfelelő likvidálásának a következményeiről.

TASR