Környezetvédelmi szervezetek képviselőivel találkozott Čaputová

2023. november 13. - 21:27 | Belföld

Környezetvédelmi civil szervezetek képviselőivel találkozott hétfőn Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Közös céljuk, hogy eredményeket érjenek el a globális felmelegedés lassítására és az éghajlatváltozás enyhítésére irányuló nemzetközi erőfeszítések terén. A találkozóról a közösségi médiában számolt be az államfő.

Környezetvédelmi szervezetek képviselőivel találkozott Čaputová
Fotó: Zuzana Čaputová Facebook-oldala

„A klímaválság az élet minden területére hatással van. Az idei évet valószínűleg a mérések történetének legmelegebb éveként regisztrálják" - magyarázta az elnök asszony, és hozzátette, Szlovákiában ez a szélsőséges időjárásban nyilvánult meg, hőhullámok és özönvízszerű esőzések voltak.

A találkozó az ENSZ decemberi COP28 klímakonferenciájának előkészítése jegyében valósult meg. Lucia Szabová, a Klímakoalíció képviselője elmondta, a konferencia prioritásairól tárgyaltak az államfővel. Ilyen például a fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorítása, az energiahatékonyság, vagy a tiszta energiára való átállás.

Szó volt a találkozón arról is, hogy tájékoztatni kell az embereket, illetve arról, hogy milyen előnyökkel járnak a klímavédelemre vonatkozó megoldások. „Gyakran észre sem vesszük, hogy a nemzetközi egyezményeknek és erőfeszítéseknek köszönhetően eurómilliárdok érkeznek Szlovákiába" - tette hozzá Szabová.

TASR