A környezetvédelmi tárca mérlegeli a kutak monitoringját Vereknyén

2017. július 18. - 10:24 | Belföld

A környzetvédelmi minisztérium és a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet tegnap tájékoztatta az érintett városrészek és települések polgármestereit a vereknyei (Vrakúňa) hulladéklerakat környékének talajvizét figyelő monitoring rendszerről – áll a környezetvédelmi minisztérium sajtóközleményében.

A földtani intézet 18 kút segítségével figyeli a terület alatti talajvíz állapotát. Ezek vagy közvetlenül a hulladéklarakaton, vagy annak közelebbi és távolabbi környezetében helyezkednek el, miközben a legtávolabbi monitoring-kút 3,7 kilométerrel található a teleptől a szennyezés esetleges terjedésének irányában. Tekintettel a lakók aggodalmaira, a tárca mérlegeli, hogy néhány, a hulladéklerakóból terjedő szennyeződés esetleges terjedésének körzetében lévő házi kúttal bővíti a megfigyelő rendszert.

„A mai találkozó az első volt a hasonló összejövetelek sorában, mivel folytatni kívánjuk ezt a tevékenységet. Alapvető érdekünk, hogy javítsuk a tájékozottságot ezzel a környezeti terheléssel kapcsolatban, mert csak így tudjuk megelőzni a félrevezető információk terjedését”- mondta Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár Vereknye, Pozsonypüspöki, Csölle, Dénesd, Erzsébetmajor és Dunahidas képviselőinek, akik a tárca tájékoztatásán kívül a párbeszédet is nagyra értékelik. Az államtitkár ezért arra kérte őket, a találkozón elhangzottakat tolmácsolják a lakosságnak.

„Rendszeres időközönként, évente 4-szer vesznek talajvízmintát és mérik az adott mutatókat. A levett mintákat az iglói akkreditált laboratóriumban tesztelik. A terepen végzett mérések a talajvízszintre, a pH-értékre, az oxigénszintre és a vízhőmérsékletre irányulnak” – magyarázta az eljárást Branislav Žec, a földtani intézet vezérigazgatója.

„A vízminták elemzéséből kiderült, hogy a veszélyes hulladéktelep közvetlen közelében és a szennyezés által érintett területen többféle vegyi agyag található a talajvízben. Többek között növényvédő szerek, illékony klórozott szénhidrogének és kőolajszármazékok” – tette hozzá Igor Slaninka projektvezető.

Kurilla egyben emlékeztette a települések képviselőit, hogy kísérjék figyelemmel a minisztérium honlapjának a vereknyei lerakóval foglalkozó aloldalát. Ugyancsak működik a vrakuna@enviro.gov.sk e-mail cím, melyen a tárca szakemberei válaszolják meg a lakosság kérdéseit.

A minisztérium intenzíven dolgozik azon, hogy megszüntesse a lerakat környezetre gyakorolt hatását. Folyik a közbeszerzési eljárás. A hulladéklerakó felszámolására az úgynevezett enkapszuláció módszerét alkalmazzák majd, vagyis a lerakatot egy föld alatti szigetelő fallal teljesen izolálják a környezetétől. Alulról egy vízzáró agyagréteg állja a szennyezés útját, felülről pedig hermetikusan letakarják. A kármentesítés része lesz a szennyezet talajvíz kiszivattyúzása és megtisztítása. Egyébként a világ más országaiban is alkalmazzák ezt a módszert a hulladék tokozására. Hasonló megoldáshoz nyúltak már például Csehországban, Ausztriában, Lengyelországban, Nagy Britanniában vagy az Amerikai Egyesült Államokban is.

(-)