A koronavírus-áldozatok emlékének ajánlott mesterművel gyarapodott egy amszterdami múzeum gyűjteménye

2020. május 28. - 19:37 | Kultúra

A koronavírus-áldozatok emlékének megőrzésére adományozott, 16. századi mesterművel bővült az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye, amelyet jövő héttől láthatnak ismét a látogatók - jelentette be az intézmény.

A koronavírus-áldozatok emlékének ajánlott mesterművel gyarapodott egy amszterdami múzeum gyűjteménye
AP Photo

Bartholomeus Spranger flamand festőművész 1587 tájékán született, Engelen dragen het lichaam van Christus (Engelenpieta) című festményét Bob Haboldt holland műgyűjtő és -kereskedő adományozta a múzeumnak.

"Ez elsősorban egy ajándék mindenki számára, hogy megemlékezzünk a Covid-19 betegség áldozatairól, ugyanakkor példaként is szolgál, arra bátorítva mindenkit, hogy segítse a múzeumokat" - írta közleményében Haboldt.

A rézre festett olajfestményen angyalok láthatóak, amint kiemelik Krisztus mennyei fénnyel megvilágított testét a sírból.

Haboldt eredetileg március elején eladta a képet a maastrichti Európai Képzőművészeti Vásáron (TEFAF), amelyet azonban a szervezők megszakítottak, miután az egyik kiállítónak pozitív lett a koronavírustesztje.

A festmény eladása végül meghiúsult, ám a műkereskedő nem akarta ismét meghirdetni az alkotást.

Sem Haboldt, sem a Rijksmuseum nem bocsátkozott részletekbe a festmény értékét illetően, de Spranger egy nagyobb méretű alkotását 5,5 millió eurórért (1,8 milliárd forint) kínálták a TEFAF-on.

Amszterdam híres múzeumai, csakúgy mint az ország éttermei, hétfőn nyitják meg újra kapuikat szigorú korlátozások mellett, csaknem három hónapnyi kényszerpihenő után.