Koronavírus - Belélegezhető vakcina alkalmazását kezdték el Sanghajban

2022. október 26. - 20:48 | Külföld

Sanghajban szerdán megkezdték a koronavírus elleni oltóanyag belélegezhető, szájon át alkalmazandó típusának használatát.

Koronavírus - Belélegezhető vakcina alkalmazását kezdték el Sanghajban
Illusztrációs felvétel (TASR)

A kínai nagyváros hivatalos közösségi oldalán közzétett bejelentés szerint ezt a fajta hatóanyagot abban az esetben javasolják, ha a beteg korábban már megkapta a hagyományos oltást is, vagyis emlékeztetőként ajánlják.

A kínai állami médiában közzétett videón bemutatják az új gyógyszer beadásának technikáját is: egy kicsiny, átlátszó készüléken keresztül kell belélegezni a szert, majd pár másodpercig visszatartani a lélegzetet. A teljes eljárás nagyjából 20 másodpercet vesz igénybe.

A kínai hatóságok már szeptemberben engedélyezték a "tű nélküli vakcinát", azonban csak emlékeztető adagként.

A gyógyszert a kínai CanSino Biologics cég fejlesztette ki. Peking célja, hogy minél többen kapjanak emlékeztető oltást, mielőtt lazítanák a világszinten is egyedülállóan szigorú járványügyi korlátozásokat.

A tudósok azt is remélik, hogy a tű nélküli megoldás elősegíti a vakcina elérhetőségét azon országokban, ahol az egészségügyi rendszer nem rendelkezik kellően hatékony felszereltséggel a hagyományos oltási kampányhoz.

MTI

Címkék: Sanghaj, vakcina, covid