Koronavírus - Csehországban december 12-ig meghosszabbítják a szükségállapotot

2020. november 19. - 21:25 | Külföld

Csehországban december 12-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött csütörtökön a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

Koronavírus - Csehországban december 12-ig meghosszabbítják a szükségállapotot
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a november 20-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg. Andrej Babiš miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

A képviselőház egész napos éles vita után végül a kormányt kívülről támogató kommunisták (KSCM) javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot december 12-ig hosszabbította meg. Cseh-és Morvaország Kommunista Pártjának javaslatát a 200 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 103 képviselőből 54 kommunista és kormánypárti képviselő támogatta.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet a hónap végén november 20-ig meghosszabbítottak. A szükségállapot lehetővé tette a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére.

Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

"A szükségállapot lehetőséget ad a kormánynak, hogy döntő változást érjen el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben" - jelentette ki Andrej Babiš a képviselőházban. A napi fertőzések számának mintegy tíz napja tartó csökkenése a kormányfő szerint azt mutatja, hogy már sikerült bizonyos eredményeket elérni a járvány terjedésének megfékezésében. Babiš szerint a helyzet javulása a korlátozó intézkedések következménye. A kormányfő ugyanakkor óva intett mindenkit, hogy azt higgye "most márt minden mögöttünk van".

"Még nincs minden mögöttünk. A veszély nem múlt el"

- hangsúlyozta Babiš, és a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

MTI