KORONAVÍRUS: A dunaszerdahelyi mozi már nem üzemel, a győri korlátozásokkal működik

2020. március 12. - 09:53 | Régió

Miután Szlovákiában és Magyarországon is szükséghelyzet lépett érvénybe, a mindennapi élet egyre több területét érintik a korlátozások.

KORONAVÍRUS: A dunaszerdahelyi mozi már nem üzemel, a győri korlátozásokkal működik
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mint ismert, március 10-től a szlovák állam betiltotta minden állami és helyi közigazgatású központi szervezet számára 14 napra a nyilvános sport- és kulturális események megrendezését. A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a legtöbb hazai mozi is jelezte, hogy bizonyos időre zárva tart, illetve korlátozzák az üzemeltetést.

Egyelőre határozatlan ideig bezárt az összes szlovákiai Cinemax mozi - beleértve a dunaszerdahelyit is.

"Teljes mértékben tiszteletben tartjuk a Szlovák Közegészségügyi Hivatal március 10-i döntését, és ennek értelmében a fertőző COVID-19 vírusos megbetegedés terjedésének megakadályozása érdekében a Cinemax hálózat mind a 13 moziját zárva tartja. Ez a korlátozás további értesítésig érvényes. A helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük és tájékoztatni fogjuk önöket a kommunikációs csatornáinkon. Megértésüket köszönjük" – tájékoztatta a filmrajongókat a dunaszerdahelyi Cinemax a közösségi oldalán és e-mailben is.

A mozi vezetősége egyúttal értesíti a vásárlóit, akik már váltottak jegyet a napokban vetítendő filmekre, hogy jelentkezzenek az adott mozi e-mail címén, a megvásárolt jegyeket ugyanis utalványokra cserélik.

A komáromi Tatra mozi is zárva tart március 10-től 23-ig.

"A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a Szlovák Közegészségügyi Hivatal döntésének értelmében a TATRA MOZI zárva tart 2020.03.10-től 2020.03.23-ig. A megvásárolt jegyeket visszatérítjük" – olvasható a mozi Facebook-oldalán.

Online vásárlás esetén az összeget automatikusan visszatérítik arra a számlára, ahonnan a fizetés érkezett. A pénztárban vásárolt jegyek esetén pedig leghamarabb március 24-től nyitvatartási idő alatt a mozi pénztárában a jegy felmutatásával fizetik vissza a jegy árát.

A Cinema City Slovensko legutóbb március 10-én, kedden arról tájékoztatta a mozirajongókat, hogy biztonsági intézkedéseket hajtanak végre a koronavírus veszélyének csökkentése érdekében, ezért limitálták az egy vetítésre eladható mozijegyek számát. Továbbá közölték, rendszeresen és alaposan fertőtlenítik a mozi helyiségeit, együttműködnek a hivatalos szervekkel, és állandóan figyelemmel kísérik a helyzetet.

Magyarországon is országos szükséghelyzetet hirdettek, a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket lemondják. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb kőszínház és mozi sem fog tudni üzemszerűen működni, legfeljebb a kisebb mozitermek és a színházak kamaraszínpadai. Így tehát a győri moziban is hasonló a helyzet. A Cinema City szerda este még türelmet kért a mozirajongóktól: "Kedves Mozirajongók! Szíves türelmeteket kérjük annak kapcsán, hogy a mai kormány sajtótájékoztatón elhangzottakat jogászokkal pontosan értelmezhessük. Amint tudjuk, a hivatalos írásbeli állásfoglalásunkat megosztjuk Veletek itt is. Természetesen, a mai előadásokra szóló mozijegyeket be tudjátok váltani az adott mozikban. A kialakult helyzet kapcsán szíves türelmeteket és megértéseteket előre köszönjük!" – írta a Cinema City szerdán este a közösségi oldalán, csütörtökön délelőtt pedig azt közölték, hogy létszámkorlátozás mellett tartanak nyitva a Cinema City mozik.

"A Cinema City-nek mozis közönség és munkatársai egészsége és biztonsága elsődleges, a mozihálózat minden esetben követi és betartja az érvényes jogi szabályozást. A magyar egészségügyi hatóságok és kormányzat által előírtakkal összehangban (41/2020. (III.11.) Kormányrendelet 4.§ d) pont) a mozi létszámkorlátozás mellett továbbra is nyitva tart. Egy adott előadásra maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet. A mozihálózat weboldalán egy előadásra bármelyik helyre szabadon foglalható vagy vásárolható mozijegy a fenti létszámkorlátozással. A Cinema City már előzőleg bevezetett a vírus terjedését visszaszorító intézkedéseket: mindegyik fővárosi és vidéki mozi termeinek, közösségi tereinek, a nézők és munkatársak által használt helyszínek rendszeres fertőtlenítése, minden dolgozó tájékoztatása az alapos kézmosás szabályairól, a gyakran használt felületek folyamatos tisztítása. Folyamatosan figyeljük a helyzetet és megtesszük a hatóságok által továbbiakban előírt lépéseket. Mindenkit kérünk a személyes higiénia, így a rendszeres és alapos kézmosás betartására, ehhez minden eszköz a mozik mosdójában is rendelkezésre áll!" - olvasható a bejegyzésükben.


(fl)

Címkék: koronavírus, mozi