Koronavírus - Ecuadorban már a harmadik egészségügyi miniszter mondott le az elmúlt 40 napban

2021. április 8. - 21:29 | Külföld

Lemondott tisztségéről kevesebb mint három hét után Mauro Falconí ecuadori egészségügyi miniszter, a dél-amerikai ország harmadik egészségügyi minisztere az elmúlt 40 napban, helyére Lenín Moreno elnök Camilo Salinas orvost és politikust nevezte ki csütörtökön.

Koronavírus - Ecuadorban már a harmadik egészségügyi miniszter mondott le az elmúlt 40 napban
AP Photo

Falconí lemondását maga Moreno kérte, miután a helyi média arról számolt be, hogy a fővárosban, Quitóban idősebb állampolgároknak több mint nyolc órát kellett várniuk sorokban oltópontoknál, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltásukat. "Idős állampolgáraink a legmélyebb tiszteletet érdemlik. Ami most történt, arra nincs mentség. Ezért kértem az egészségügyi miniszter lemondását, akit Camilo Salinas vált tisztségében" - írta a Twitteren az elnök.

Az El Comercio című napilap szerint koordinációs problémák miatt hasonló esetek előfordultak az ország második legnépesebb városában, Quayaquilben is.

Falconí elődjét, Rodolfo Farfánt - aki húsz napig se vezette a tárcát - március 1-jén nevezték ki Juan Carlos Zevallos helyére, aki február végén mondott le tisztségéről olyan állítások közepette, amelyek szerint előnyben részesítette egy családtagját másokkal együtt az oltási programban. Farfán március 19-én mondott le, azután, hogy a helyi ügyészség vizsgálatot indított annak kiderítésére: történtek-e kivételezések az országban a koronavírus elleni védőoltások beadásánál.

Az El Universo szerint Salinas a csaknem négy éve regnáló kormány hatodik egészségügyi minisztere, és az ötödik a koronavírus-járvány kezdete óta.

A körülbelül 17 millió lakosú Ecuadorban eddig 328 millió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető csaknem 12 ezer halálesetet regisztráltak.

MTI