KORONAVÍRUS: Egy nap alatt ennyi új fertőzést még egyszer sem mutattak ki Szlovákiában!

2020. április 8. - 15:48 | Belföld

Igaz, hogy még egyszer sem vizsgáltak ki ennyi tesztet, mint kedden.

KORONAVÍRUS: Egy nap alatt ennyi új fertőzést még egyszer sem mutattak ki Szlovákiában!
Fotó: TASR

Igor Matovič szerda délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy kedden 2042 tesztet vizsgáltak ki, és 101 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés.

"Fejezzük be az ábrándozást az üzletek kinyitásáról" - fogalmazott. Elárulta azt is, hogy 5 romatelepen összesen 31 esetben igazolódott be fertőzés, miközben csak azokat ellenőrizték, akik külföldről tértek haza, javarészt az angliai Sheffieldből vagy az ausztriai Tirolból. "Vajon hány ember fertőzhettek meg még?" - tette fel a kérdést.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ugyanakkor sem a romatelepek lakói, sem mások nem felelősek azért, mert megfertőződtek. Úgy véli, hogy mindezért az előző, Pellegrini-kormány a hibás, amely a külföldről hazatérők esetében nem rendelte el a kötelező karantént állami karanténállomásokon, hanem hagyta, hogy hazamenjenek.

Ján Mikas országos tiszti főorvos megjegyezte, Szlovákia még nem nyerte meg az új koronavírus elleni küzdelmet. Úgy véli, a következő két-három hét megmutatja, hogy állunk, és hogy vissza lehet-e vonni a kormányzati intézkedéseket. Hozzátette, fontos, hogy betartsuk az intézkedéseket, és hogy minél több emberen elvégezzék a tesztet. Mikas szerint a marginalizálódott csoportokra kell összpontosítani.

(Denník N/TASR)

Címkék: koronavírus