A koronavírus egy üdítős flakonon hosszú napokig jól elvan, de van, amit gyűlöl a nyavalya

2020. október 10. - 18:20 | Tech

Kilincsekről, liftgombokról, falakról, WC-lenyomókról, kapcsolókról vagy a levegőből vett minták segíthetik megállítani a koronavírus-fertőzés terjedését.

A koronavírus egy üdítős flakonon hosszú napokig jól elvan, de van, amit gyűlöl a nyavalya
Illusztráció (tasr/AP)

Az Index ír arról, hogy Dr. Micsinai Adrienn mikrobiológus, a Wessling Hungary Kft. Munkatársa az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a Covid-felületteszt, a fertőzés terjedését, annak bekövetkezését segíthet megállítani. Mint fogalmazott, egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a koronavírus képes a levegőben kisebb aeroszolrészecskékben fertőzőképesen megmaradni. Hozzátette, hogy sok környezeti paramétertől függ, hogy a vírus pontosan meddig mutatható ki a levegőben. Elmondta azt is, hogy a korábbi eredmények azt mutatják,

a rézen négy óráig, műanyagon és acélfelületen pedig akár három napig is fertőzőképes maradhat a koronavírus.

Mint írják, ugyan egy spray aeroszoljában a vírus csak három órán keresztül maradt életben, annak műanyag flakonján kilenc nap elteltével is azonosítható volt. A rozsdamentes acél konyhakés pengéjén 48 órán keresztül, kartonpapíron, italos kartondobozok és könyvek felületén 1-4 napig is túlélhet. Nyers fán 4 napig, kezelt felületen, pl. bútoron akár hat napig kimutatható a vírus jelenléte.

Index

Címkék: koronavírus