Koronavírus: Európában újabb országokban jelent meg a vírus

2020. február 25. - 20:15 | Belföld

Több mint 80 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus világszerte, a COVID-19 néven ismert kórokozónak összesen 2700 halálos áldozata van - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Olaszországban tizenegyre emelkedett a betegségben elhunytak száma.

Koronavírus
Fotó: TASR

Tenerifén lezártak egy szállodát

A vírus kedden több európai országban - Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban - is megjelent.

A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén egy szállodában több száz embert helyeztek karantén alá, miután fertőzöttnek találtak egy Olaszországból, Lombardiából érkezett vendéget. Az olasz orvost és feleségét egy kórházban ápolják. Spanyolországban eddig négy fertőzés ismert, az olasz orvos, egy brit és egy német turista a Kanári-szigeteken és Mallorcán, egy helyi lakos pedig Barcelonában.

A tenerifei szállodában magyarok is tartózkodnak, a számuk még nem ismert - közölte kedden Budapesten Magyarország tiszteletbeli konzuljára hivatkozva Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Nem tapasztalható pánik Tenerife déli részén – nyilatkozta az MTI-nek egy névtelenséget kérő, az érintett szállodától néhány kilométerre élő fiatal magyar nő. Beszámolója szerint maszkot viselő rendőrök sokasága vette körbe a szállodát, akik távozásra szólítják fel az ott bámészkodókat, a lezárás ugyanakkor csak a szálloda közvetlen környezetét érinti. A helyiek úgy tudják, hogy ezer embert helyeztek karanténba.

Magyar kamionsofőrt vittek kórházba

Az államtitkár elmondta azt is, hogy újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt kedden. A magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát. A kamionsofőrt a mentőszolgálat már felvette, és kórházba szállítja, két hétig karanténban lesz - közölte Menczer Tamás. Hozzátette: az olasz tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint nincs magyar az olaszországi fertőzöttek között.

Fertőzött magyar Bécsben

Közben egy Bécsben élő magyar nő kórházba került az osztrák fővárosban koronavírus gyanújával. Január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt, onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát; belázasodott, ezért felhívta a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta tüneteit, azonnal kórházba szállították. Újabb négy ember halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt Észak-Olaszországban kedden, így tizenegyre emelkedett a betegségben elhunytak száma – közölte Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője. A tájékoztatás szerint 80-as éveikben járó emberekről van szó.

Nem lesz határzár Olaszország körül

A legfrissebb adatok szerint Olaszországban 322-re emelkedett a fertőzöttek száma. A hétfő esti jelentések még hét halálos áldozatról és 222 megbetegedettről szóltak. Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte: az Olaszországgal szomszédos államok nem zárják le határaikat. „Megállapodtunk, hogy nyitva tartjuk a határokat, mert azok lezárása aránytalan és nem hatékony intézkedés lenne jelen pillanatban" - mondta Speranza újságíróknak, miután uniós egészségügyi miniszterekkel talá Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint.

Horvátországban és Svájcban egy-egy beteg

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első horvátországi fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt.

A svájci egészségügyi hatóságok bejelentették kedden, hogy az országban is találtak az új típusú koronavírussal fertőzött személyt. Az RTS televízió szerint az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.

Kínában marad a vírus Vuhan közelében?

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfő éjfélig 508 új fertőzöttről számolt be, közülük 464-et jelentettek Vuhanból, és mindössze kilencet a városnak helyet adó Hupej tartományon kívülről. A fertőzöttek száma ezzel Kínában 77 658-re emelkedett. A járvány immár 2663 életet követelt az ország szárazföldi részén. A gyógyultak száma ugyaneddig 27 ezer fölé emelkedett.

(MTI)

Címkék: koronavírus