A koronavírus-fertőzöttek házi karanténja öt napra rövidül

2022. január 24. - 16:28 | Belföld

Az új koronavírussal fertőzött, pozitív személy házi karanténja öt napra rövidül, függetlenül attól, hogy az illető oltott-e, vagy túlesett-e korábban a betegségen. Ez a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletéből következik, amely kedden (január 25.) lép hatályba.

A koronavírus-fertőzöttek házi karanténja öt napra rövidül
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A karantén abban az esetben ér véget öt nap után, ha a COVID-pozitív személynek az utolsó 24 órában nincsenek tünetei. Ellenkező esetben az orvos dönti el, hogy meddig tart a karantén - közölte Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) vezetője. A karantén után még öt napig reszpirátort kell viselni a nyilvános helyeken. Gyerekek esetében elegendő az arcmaszk.

Ha valaki szoros kapcsolatba kerül egy COVID-pozitív személlyel, öt napra szintén karanténba kell vonulnia. Hogy a karantén végén kell-e PCR tesztet végezni, a kezelő orvos dönti el. A karanténkötelezettség ebben az esetben nem vonatkozik azokra, akik úgy kerültek kapcsolatba COVID-pozitív személlyel, hogy a vakcinából már felvették a megerősítő dózist, vagy akik teljesen oltottak, és a beoltásuk óta legfeljebb kilenc hónap telt el, vagy akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen. A felsoroltak csak akkor élveznek kivételt a kötelező karantén alól, ha nincsenek tüneteik, vagy ha az orvos nem határoz másképpen.

Az ÚVZ felhívta a figyelmet, hogy a betegség leggyakoribb tünetei a hőemelkedés, a köhögés, az éjszakai izzadás, a fáradtság, a torokfájdalom, a fejfájás, a légszomj, az ízlelés és a szaglás elvesztése, a bélrendszeri és emésztési problémák, valamint az orrdugulás.

Az új rendelet módosítja a "szoros kapcsolat" meghatározását is. Keddtől az is szoros kapcsolatnak fog számítani, ha valaki reszpirátor nélkül öt percnél hosszabb időt tölt együtt egy COVID-pozitív személlyel belső térben, például egy járműben. Az eddigi limit 15 perc volt.

Keddtől COVID-pozitívnak tekintendő az a személy is, aki otthon produkált pozitív antigén tesztet, miután azt a körzeti orvos is felülvizsgálta. A folyamatban lévő karantén, amely a rendelet hatályba lépésének időpontjáig nem zárul le, a jelenleg hatályos előírásokkal összhangban zárható le.

Az egészségügyi dolgozókra és a szociális dolgozókra továbbra is speciális szabályok vonatkoznak. Az új rendelet is kimondja, hogy a világjárvány idején dolgozhatnak a COVID-pozitív, ám tünetmentes alkalmazottak, ha máshogy nem oldható meg a halaszthatatlan egészségügyi vagy szociális ellátás biztosítása.

Az ÚVZ közleménye szerint a rövidebb karantén az omikron variáns gyors terjedésének gyakorlati következményeire kínál megoldást, de a bevezetése nem jelenti azt, hogy a fertőzöttek, illetve a karanténba zárt személyek már nem jelentenek kockázatot a betegség további terjedése szempontjából.

TASR