A koronavírus-fertőzöttek számának eddigi legnagyobb napi növekedését regisztrálták Japánban

2020. április 9. - 07:55 | Külföld

A fertőzöttek számának eddigi legnagyobb napi növekedését regisztrálták Japánban szerdán az új típusú koronavírus-járvány kitörése óta.

Az utóbbi egy napban az NHK japán hírtelevízió szerint országosan 503-al 4768-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 93-an haltak meg a betegségben.

Hét prefektúrában - Tokióban, a fővárossal szomszédos Csibában, Kanagavában, Szaitamában, Oszakában, valamint a vele szomszédos Hjogóban, továbbá Fukuokában - szerdán életbe lépett a fertőzés terjedését fékezni hivatott rendkívüli állapot, amely egyelőre május 6-ig lesz érvényben.

A rendkívüli állapotra hivatkozva a kormányzók kijárási korlátozásokat vezethetnek be, és szabályozhatják az oktatási intézmények működését. A japán törvények nem teszik lehetővé, hogy a kormány az európai országokban vagy Kínában látott óvintézkedésekhez hasonlókat léptessen életbe. Az állampolgárokat nem lehet büntetni a korlátozások megszegéséért, és a cégeket sem kényszeríthetik bezárásra. Japánban ehelyett a társadalmi nyomásgyakorlásra és az emberek hagyományos szabálykövető magatartására támaszkodnak a vírus terjedésének megállítása érdekében.

A kormány felszólítása ellenére, hogy az emberek lehetőleg maradjanak otthon, szerdán is ingázókkal voltak zsúfoltak a tokiói vonatok. Az esetszám növekedése ugyanakkor csak hangsúlyosabbá tette a japán hatóságok erőfeszítéseit, hogy átfogó kijárási tilalmak nélkül igyekezzen úrrá lenni a helyzeten, hiszen csak a fővárosban 144 fertőzöttet jelentettek az utóbbi 24 órában, amivel számuk 1339-re nőtt.

Koike Juriko, Tokió kormányzója ugyanakkor várhatóan csak pénteken fog bejelentést tenni arról, hogy mely üzleteknek kell bezárniuk, egyelőre azonban a boltosoknak kell dönteniük, mitévők legyenek a jelen körülmények között. Egyelőre ruhaüzletek, karaoke bárok és néhány nem nélkülözhetetlen szolgáltatást nyújtó vállalat, mint a Starbucks amerikai kávézólánc jelezte, hogy zárva fogja tartani boltjait.

A japán külügyminisztérium bejelentette, hogy mérni fogják a külföldi látogatók testhőmérsékletét, és nem engedik az országba a magas lázzal érkezőket.


MTI

Címkék: koronavírus, Japán