A koronavírus a futballnaptárt is megtámadta

2020. október 15. - 16:51 | Sport

Csütörtöktől visszavonásig öt csapatsportág (futball, jégkorong, kosárlabda, kézilabda, röplabda) élvonalbeli mérkőzéseit kivéve tilos Szlovákiában sporteseményeket rendezni. A Fortuna Ligában lesz folytatás. Természetesen nézők nélkül, szigorú egészségügyi-biztonsági előírások betartása mellett rendezik az összecsapásokat.

A koronavírus a futballnaptárt is megtámadta
Őry Tibor illusztrációs felvétele: Kósa Mihály (jobbról) arra számít, hogy a területi bajnokságban érdekelt csapatok még az idén befejezhetnék az őszi szezont

A koronavírus-járvány második hulláma miatt felfüggesztették a honi második vonal, s az összes korosztályban a kerületi- és a területi bajnokságok küzdelmeit. Erről értesítette a klubokat a Nyugat-szlovákiai Futballszövetség sporttechnikai bizottsága. Hasonló döntést hozott a Dunaszerdahelyi Területi Futballszövetség is.

Az illetékesek kilátásba helyezték: ha sikerül enyhíteni a karantén szabályokon, akkor lesz folytatás…

A kerületi bajnokságban eddig 10 forduló zajlott, a dunaszerdahelyi területi bajnokságban a felnőttek ősszel kilenc bajnoki párharcot abszolváltak. Október közepén tartunk.

A járványügyi helyzet alakulására, a focimenetrendre, az időjárási- és pályaviszonyokra való tekintettel az őszi idény befejezése meglehetősen irreálisnak tűnik. A folytás egyik előfeltétele, hogy a kényszerpihenőre szorult csapatok játékosai továbbra is edzésben maradjanak.

Annak jártunk utána, hogy az új egészségügyi rendelkezések betartásával miként lehet biztosítani a csapatok közös edzését.

A Nyugat-szlovákiai V. liga Déli csoportjában a tabella 2. helyén tanyázó bősiek egyik játékosuk pozitív tesztje miatt augusztusban két hét kényszerpihenőre szorultak. A Duna-partiak edzőjét arról kérdeztük, lát-e esélyt a folytatásra, hogyan oldják meg az edzéseket?

„Nyögvenyelősen indult számunkra az új idény. Mivel két meccsünket menet közben pótolnunk kellet, ezért két ízben egy hét leforgása alatt három bajnokit játszottunk. Ami engem illet, kevés esélyt látok arra, hogy még idén befejeződik az őszi idény. A következő napokban, hetekben labdarúgóink egyéni edzésterv alapján készülnek. Ezzel jó tapasztalataim vannak. Remélem, a jól működő csapatszellem átsegít bennünket a nehéz periódusokon”

– fogalmazta meg a jövőképet a bősiek trénere.

A dunaszerdahelyi területi bajnokság AG Sport (VI.) ligájában utóbbi két bajnokijukon sikerrel vették az akadályt, a táblázat 6. helyére kerültek a nyékvárkonyiak. Játékos edzőjük, Kósa Mihály a folytatást illetően derűlátó.

„Ha jól alakulnak a dolgok, akár még idén is befejezhetnénk az őszi szezont. Voltak olyan évek, amikor a Csallóközben még decemberben is lehetett focizni. Azzal is kiegyeznék, hogy az őszi idényt nézők nélküli meccseken fejezzük be. A folytatás forgatókönyvéről természetesen a higiénikusok és a szövetségek döntenek. Azt tervezzük hogy kényszerszünet időszakában hatfős csoportokra osztva a keretet tartanánk a tréningeket”

– ecsetelte elképzeléseit a nyékvárkonyiak szakvezetője.

(ái)