KORONAVÍRUS: Három gyanús esetet vizsgálnak Szlovákiában, Pellegrini szerint érdemes megfontolni a külföldre utazást

2020. január 27. - 11:26 | Belföld

Szlovákia több biztonsági intézkedést is foganatosít a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

KORONAVÍRUS: Három gyanús esetet vizsgálnak Szlovákiában, Pellegrini szerint érdemes megfontolni a külföldre utazást
Fotók: TASR

Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő beszélt a koronavírus miatt összehívott válságstáb hétfői ülése után.

A kormányfő a találkozón arról beszélt, hogy milyen a helyzet Európában a koronavírust illetően, illetve Szlovákia hogyan védi meg állampolgárait a fertőzés ellen.

Ellenőrzik például a repülőterek, határátkelők és a kórházak felkészültségét is.

A miniszterelnök felszólította az embereket, hogy oltassák be magukat influenza ellen és ne terjesszenek pánikot. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben az időszakban érdemes megfontolni a külföldre utazást.

A Közegészségügyi Hivatal hamarosan megoszt a nyilvánossággal egy telefonszámot és egy e-mail-címet, amelyen keresztül az emberek információt kérhetnek a vírusfertőzés tüneteiről és elmondhatják a saját magukon tapasztalt tüneteket, hogy tanácsot kérjenek.

Pellegrini hozzátette, Szlovákiában jelenleg még három koronavírus-gyanús esetet vizsgálnak, de feltételezi, hogy az ő esetükben is negatívak lesznek a tesztek eredményei.

„Ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet, a szlovákiai egészségügyi személyzet és a mentőegységek készenlétben vannak” – hangsúlyozta Pellegrini.

A Közegészségügyi Hivatal egyelőre nem tervezi korlátozni a nyilvános eseményeket.

A hivatal legfrissebb tájékoztatása szerint Szlovákiában egyelőre nem regisztráltak koronavírussal fertőzött személyt. Az egyik pozsonyi kórházban koronavírus-gyanúval kezeltek egy pácienst, a vizsgálatok azonban nem igazolták a gyanút.

Tavaly év végén ütötte fel fejét a 2019-nCOV jelölésű koronavírus a kínai Vuhanban. A tüdőgyulladást okozó vírus előfordulásáról a világ több pontjáról érkezett jelentés, a legfrissebb hírek szerint a halálos áldozatok száma már 70 fölé emelkedett.

(TASR/DenníkN/para)