Koronavírus - Hétfőtől távoktatás lesz a középiskolákon, az éttermekről és konditermekről nagy vita folyik!

2020. október 11. - 12:27 | Belföld

Erről Branislav Gröhling (SaS) iskolaügyi miniszter tájékoztatott vasárnap, a Központi Válságstáb ülése alatt.

Koronavírus - Hétfőtől távoktatás lesz a középiskolákon, az éttermekről és konditermekről nagy vita folyik!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

"Még ma kiadjuk a rendeletet, mely alapján beszüntetjük az oktatást a középiskolákon. A holnapi naptól áttérnek a távoktatásra, egészen visszavonásig" - jelentette ki Gröhling.

Felhívta a diákok figyelmét, hogy ne utazzanak el a kollégiumaikba, a pedagógusokét pedig arra, hogy tájékoztassák diákjaikat a távoktatás részleteiről. Az órarendet néhány hétre előre el kell készíteniük.

Az óvodákban és az alapiskolákban továbbra is folyik majd az oktatás, csupán a középiskolák állnak át ismét a távoktatási formája. Ugyanez érinti a nyolcosztályos gimnáziumok alsóbb évfolyamait, ők maradnak az iskolában. Gröhling közölte, prioritása, hogy az óvodások és az alapiskolások minél tovább maradhassanak.

Hétfőtől az óvodákban is kimondottan javasolt lesz a szájmaszkok viselete, kint és bent egyaránt, miközben az alapiskolák alsó- és felső tagozatain is kötelezővé válik. A három évesnél kisebb, továbbá a hallássérült, autista és mentális sérült gyerekeknek nem kell hordaniuk maszkot.

A kolrátozások érintik az iskolák tornatermeit, a szabadidőközpontok és művészeti iskolák csoportjainak működését is. Az alapiskolákban a tanítás utáni tevékenységeket beszüntetik, ugyancsak nem lesznek sí- és úszásoktatások, iskolai kirándulások.

A napközik és az étkezdék működhetnek tovább, bizonyos szigorítások mellett, amit a rendeletben részleteznek majd.

Éttermek, konditermek

A Denník N írta meg, hogy a válságstáb ülésén nagy vita folyik az éttermek és a konditermek bezárásáról. A járványügyi bizottság ugyanis javaslatot tett erre is, ám Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter az intézkedés ellen van, mondván, azzal lehúzhatják a rolót az érintettek.

"Meglepett, hogy a szakemberek közül senki nem rendelkezik adatokkal arról, hányan fertőződtek meg konditeremben vagy színházban... Ha bezárjuk, azzal lényegében likvidáljuk őket. Az SaS ez ellen van, és nagyon remélem, hogy nem hoznak ilyen döntést" - jelentette ki Sulík.

Sulík a Facebookon is megosztotta ezzel kapcsolatos gondolatait:

Ő maga pedig egyébként ott is hagyta a válságstáb ülését, asszisztense, Jana Kiššová helyettesíti.

Kapcsolódó cikk:
Újabb szigorítások jönnek, mielőtt még elszabadul a pokol – mutatjuk, mit zárhatnak be!

(TASR)