Koronavírus - A holland egészségügyi tanács nem ajánlja az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását a 65 évnél idősebbeknél

2021. február 4. - 21:41 | Külföld

A holland egészségügyi tanács csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt ajánlotta, hogy ne alkalmazzák az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát 65 éves vagy a felettiek beoltásához.

Koronavírus - A holland egészségügyi tanács nem ajánlja az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását a 65 évnél idősebbeknél
Illusztrációs felvétel (TASR)

A közlemény szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) minden korosztály számára alkalmasnak találta a brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját, a hatóság szakemberei azt ajánlják, hogy az oltóanyag beadását a 65 éven aluliakra korlátozzák.

Noha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a vakcina 65 éven felüli emberek számára is megfelelő, figyelembe kell venni azt is, hogy az immunrendszer az életkor előrehaladtával gyengül. A szakemberek azt ajánlják, hogy az AstraZeneca vakcinájának rendelkezésre álló adagját a 60 és 64 év közötti embereknél használják fel elsőként, illetve mindazok esetében, akiknél a koronavírus-fertőzés rendkívül kockázatokkal járhat

- közölték.

Sajtóbeszámolók szerint Hollandia szeptember végéig várhatóan 11,8 millió adag AstraZeneca vakcinához jut hozzá, ebből 675 ezer február végéig érkezik az országba. Az első szállítmány már pénteken megérkezhet - emelték ki.

Az illetékes egészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a holland oltási kampány január 6-i kezdete óta nagyjából 455 ezer embert oltottak be az országban.

A beoltottak a lakosság mintegy 2,6 százalékát teszik ki.

Három napja ismét emelkedést mutat a fertőzéses esetek száma Hollandiában, csütörtökön 4246 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az enyhe emelkedés ellenére az elmúlt hétnapos időszakban négyezer alá csökkent a fertőzéssel újonnan azonosítottak napi átlaga. Ez közel tízszázalékos csökkenést jelent a megelőző hét adataihoz képest. Koronavírus-fertőzéssel kórházban 2121 embert ápolnak, négy százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten. A járvány kezdete óta 14 234-en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 993 430 Hollandiában.

MTI

Címkék: Hollandia, AstraZeneca