Koronavírus - Hongkong drasztikusan korlátozza a szárazföldről való utazást

2020. január 28. - 13:05 | Külföld

Hongkong drasztikusan korátozza az utazást Kína szárazföldi része felől annak érdekében, hogy megakadályozza a Közép-Kínából induló új koronavírus terjedését - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap keddi cikkében.

Koronavírus - Hongkong drasztikusan korlátozza a szárazföldről való utazást
Carrie Lam hongkongi kormányzó (Fotó: AP)

Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: felfüggesztik a közlekedést a várost a Kína szárazföldi részével összekötő két vasútvonalon, és nem adnak belépési engedélyt Hongkongba az egyénileg utazó kínai utasoknak sem. A Kínából érkező, valamint oda induló repülőjáratok számát a felére csökkentik, és mérséklik a határon átkelő buszjáratok számát is - tette hozzá.

A különleges közigazgatási státusszal bíró város törvényhozói pártállástól független arra kérték a kormányzatot, hogy teljes mértékben állítsa le a közlekedést az anyaország és Hongkong között.

A pekingi vezetés beleegyezett abba, hogy felfüggeszti az egyéni utazási vízumok kibocsátását a kínai utasok számára.

Az intézkedések csütörtök éjféltől lépnek életbe.

Lam, aki sajtótájékoztatóján maga is egészségügyi maszkot viselt, hangsúlyozta: egységre van szükség Hongkongban a járvány elleni küzdelemben.

A hongkongi kormányzó még vasárnap ideiglenes belépési tilalmat hirdetett minden, a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból érkező utassal szemben. A városban ezen kívül bezárt több nyilvános és közintézmény, köztük múzeumok és sportközpontok, a köztisztviselőket pedig arra kérték, hogy otthonról dolgozzanak.

Helyi idő szerint kedden délig Hongkongban nyolc embernél diagnosztizálták az új koronavírus okozta fertőzést, amely Kína szárazföldi részén hétfőn éjfélig több mint 4500 megbetegedéshez vezetett, és 106 halálos áldozatot szedett.

(MTI)