Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában egyelőre alacsony a halálozás

2020. április 9. - 15:48 | Külföld

Egyelőre alacsony a halálozási arány Horvátországban és Szlovéniában, de a járvány még nem tetőzött: előbbiben szerda óta egy, utóbbiban három halálos áldozata van a Covid-19 betegségnek.

Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában egyelőre alacsony a halálozás
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Horvátországban a csütörtöki hivatalos közlések szerint egy nap alatt 64-gyel, 1407-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 20 halálos áldozata van a járványnak. Az első fertőzés megjelenése óta 219 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen, és eddig összesen 13 680 koronavírustesztnek lett negatív eredménye az országban.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter felszólította az állampolgárokat, hogy maradjanak otthon a húsvéti ünnepek alatt.

Úgy vélte: otthon maradni az ünnepek alatt fontosabb, mint eddig valaha.

"A járvány terjedése megakadályozásának sikere a mi kezünkben van"

- fogalmazott.

Kiemelte továbbá az álhírek elleni küzdelem fontosságát. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis állítások emberéleteket sodorhatnak veszélybe, növelhetik a szorongást és pánikot - hangsúlyozta. Óvatosságra és a hiteles forrásokra való hagyatkozásra intett.

Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 33-mal, 1124-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 43-an haltak meg a járvány következtében. A járvány megjelenése óta összesen 31 813 koronavírustesztet végeztek az országban, és a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány az újabb megbetegedések fényében kedden dönt arról, hogy megfelelő óvintézkedések közepette fokozatosan újraindítsa-e a gazdasági tevékenységeket, és enyhítsen-e a szigorú mozgáskorlátozásokon. A szóvivő a gumiszervízeket, autómosókat, valamint az építőanyagot, háztartási gépeket és egyéb gépeket értékesítő áruházakat említette.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy újraindítják-e a tömegközlekedést az országban, azt mondta: erről még vita folyik. Mindazonáltal hozzátette, hogy a lakhelyelhagyási tilalom, amely korlátozza, hogy az emberek elhagyják azt a várost vagy járást, amelyben ideiglenes vagy állandó lakcímmel rendelkeznek, a jövő hét végéig még biztosan érvényben marad.

(MTI)

Címkék: koronavírus