A koronavírus-járvány, az energiaárak és a migráció állnak a csütörtöki EU-csúcs középpontjában

2021. december 15. - 17:59 | Külföld

Az európai uniós tagállamok vezetőinek csütörtöki csúcstalálkozóján a koronavírus-járvány visszaszorítása, az energiaárak emelkedése, a migráció külső aspektusai, valamint az orosz-ukrán határon kialakult feszültség áll majd a középpontban - derül ki hivatalos előzetes brüsszeli közlésekből.

A koronavírus-járvány, az energiaárak és a migráció állnak a csütörtöki EU-csúcs középpontjában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A személyes részvétel mellett Brüsszelben tartandó egynapos EU-csúcson a tagállami vezetők áttekintik a járványhelyzetet, valamint annak gazdasági és társadalmi következményeit. Számba veszik a globális együttműködés lehetőségeit arra összpontosítva, miként szüntethetők meg a vakcinák megosztásával és beadásával kapcsolatos hiányosságok.

A legutóbbi, októberi csúcstalálkozó megbeszéléseit folytatva a tagállami vezetők az energiaárak emelkedésével és annak a fogyasztókra és vállalkozásainkra gyakorolt hatásával is foglalkoznak. Áttekintik a gáz- és villamosenergia-piacok működését, valamint az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréről szóló előzetes jelentéseket.

A migráció külső aspektusait illetően megvizsgálják az unióba irányuló migrációs útvonalak helyzetét, és értékelni fogják az unión kívüli országokkal a bevándorlás vonatkozásában létrejött együttműködések hatékonyságát.

A közlések szerint a "fokozódó globális instabilitással" kapcsolatban a vezetők megvitatják, hogy az EU miként erősítse tovább együttműködését a kollektív védelem alapját jelentő NATO-val.

Az Európai Tanács ülése foglalkozik továbbá a fehéroroszági helyzettel is, arra keresve választ, milyen válaszlépésekkel lehet a legjobban ellensúlyozni a minszki rezsim által indított, a szervezett migráció jelentette hibrid támadást. A tagországok állam-, illetve kormányfői foglalkoznak továbbá az ukrán határ közelében mutatkozó orosz csapatépítéssel.

A csúcstalálkozón előkészítik az EU és az Afrikai Unió 2022. február 17-18-án tervezett csúcstalálkozóját is: ennek célja, hogy a jólétre és stabilitásra törekvő szövetség jöjjön létre a két régió között.

(MTI)

Címkék: EU-csúcs