A koronavírus-járvány elleni harc összehangolásáról egyeztetett Dél-Korea, Kína és Japán

2020. március 17. - 09:26 | Külföld

Az új koronavírus-járvány térségbeli és globális terjedéséről, valamint a visszaszorításának érdekében tett lépésekről egyeztettek kedden videókonferencián Dél-Korea, Japán és Kína külügyi tisztségviselői.

A koronavírus-járvány elleni harc összehangolásáról egyeztetett Dél-Korea, Kína és Japán
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A dél-koreai külügyminisztérium sajtóközleménye szerint a három ország egyetértett abban, hogy a járvány felszámolása érdekében elengedhetetlen Szöul, Tokió és Peking szoros együttműködése.

A videokonferencián Kin Jung Han, a dél-koreai külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős vezetője vett részt, valamint kínai és japán hivatali partnerei, Vu Csiang-hao és Takizaki Sigeki.

Egyetértettek abban, hogy a megbeszéléseket magasabb szintre kell emelni, és leszögezték: külügyminisztereiknek a lehető leghamarabb meg kell kezdeniük a megbeszéléseket a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A három ország diplomatái az utóbbi időben fokozták az együttműködést a járvány visszaszorításával kapcsolatban, és összehangolták lépéseiket.

Pénteken a dél-koreai és a kínai külügyminisztérium, valamint a két ország egészségügyi hatóságainak képviselői videókonferencián egyeztettek a járványügyi helyzetről, egyebek közt a szájmaszkok és más, a karanténhoz szükséges eszközök folyamatos biztosításáról.

(MTI)