A koronavírus-járvány miatt késni fog a kisebbségi támogatás

2020. március 21. - 17:10 | Kultúra

A koronavírus megnehezíti a kisebbségi kultúrával foglalkozó szervezetek életét is: a járvány miatt a pályázók csak egy-két hónap múlva juthatnak majd hozzá a már megítélt támogatásukhoz.

kultminor
Fotó: Paraméter

A Kisebbségi Kulturális Alap csaknem minden pályázati bizottsága meghozta már döntéseit, a pályázók tudják, hogy mekkora támogatásra számíthatnak, de a pénzükhöz csak hetek, talán hónapok múlva juthatnak hozzá, mert a járvány a szerződésaláírási folyamatot is meghosszabbítja.

„Az iktatót bezártuk, a munkatársaink otthonról dolgoznak, telefonon sem elérhetők, ha a pályázóknak kérdésük van, akkor azt e-mailban kell feltenni az adott referensnek” - tájékoztatta a Paramétert Molnár Norbert, az alap igazgatója.

– Az e-mailben feltett kérdésekre a pályázók megkapják a válaszokat.” A március végére összehívott bizottsági üléseket – magyar művészeti bizottság, a roma közművelődési bizottság – elmaradnak. „Az ülésekre a járványhelyzet függvényében kerül majd sor, lehet, hogy áprilisban, lehet, hogy májusban, de az is lehet, hogy csak júniusban. Keressük a megoldást, hogy minél korábban ülésezhessenek” – mondta Molnár. Elmarad az április elejére tervezett multikulturális projekteket értékelő testület ülése is.

Két hónapos késés a járvány miatt

A többi 16 bizottság már befejezte a munkáját, a döntéseket meghozták, de a sikeres pályázók egyelőre mégsem jutnak hozzá a pénzükhöz. „Még soha ilyen jó tempóban nem sikerült lebonyolítani a bizottsági üléseket, és meghozni a döntéseket. A tervünk az volt, hogy március harmadik hetében már aláírjuk az első szerződéseket, de ez sajnos elmarad” - mondta Molnár. Még hiányzik egy beleegyezés a gazdasági versenyhivataltól is az új támogatási mintákra, ennél nagyobb gond azonban, hogy az iktató zárva tartása miatt a már előkészített szerződéseket sem tudják egyelőre elküldeni aláírásra a pályázóknak.

„Sajnos a szerződések aláírása is legalább egy, de lehet, hogy két hónapot fog késni” – tájékoztatott Molnár.

A szerződéseket nem lehet elektronikusan aláírni. „A vonatkozó törvény alapján muszáj papír alapon dolgozni, ez olyan adminisztratív előírás, amit nem tudunk megkerülni” - magyarázta az igazgató.

A tavalyi támogatást idén júniusig kell elkölteni

A járvány miatt a tavalyi támogatások egy részét június végéig használhatják fel a pályázók. „Akik a tavalyi támogatást csak augusztus 1. után kapták meg, azok a törvény szerint idén március 31-ig költhetik el az összeget. Mivel márciusban kulturális rendezvényt már nem lehetett megrendezni, ezeknek a pályázóknak azt javasoljuk, hogy kérvényezzék a támogatás későbbi felhasználását. A beleegyezést megkapják, de ehhez szükség van arra, hogy ezt e-mailban kérjék – mondta az igazgató. – Nekik a támogatást legkésőbb június 30-ig kell felhasználniuk.” Ha azonban a járvány tovább tart, akkor a június 30-i határidőt is meghosszabbíthatja az alap.

-lpj-