A koronavírus-járvány után a háború is beleszól a nyári vakációzásba. Vajon érdemes előre kifizetni az utazást?

2022. április 19. - 10:40 | Belföld

A koronavírus-járvány után az ukrajnai háború is alaposan felforgatja a helyzetet a nyári vakációzásokat illetően írja a SME.

A koronavírus-járvány után a háború is beleszól a nyári vakációzásba. Vajon érdemes előre kifizetni az utazást?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Noha Bulgária, Törökország vagy Románia fekete-tengeri partjai legalább 300 kilométerre vannak az orosz agresszor által sújtott Ukrajnától, a bolgár haditengerészet már a harmadik tengeri aknát semmisítette meg, amely a partjai felé sodródott. A háború miatt sokkal kisebb turisztikai forgalomra számíthat az egyre népszerűbb Grúzia, de Olaszországot, Görögországot és Spanyolországot is közvetetten érinti az ukrajnai incidens következménye az egyre növekvő üzemanyagárak képében.

Roman Berkeš a Szlovák Utazási Irodák és Ügynökségek Szövetségének elnöke szerint már érzékelhető a repülőjegyek árának emelkedése, az utazási irodák pedig kénytelenek lehetnek további pénzt kérni az ügyfelektől a repülőtéri pótdíjakért.

A felsoroltak tükrében viszont felmerül a kérdés, hogy melyik a kifizetődőbb: ha előre kifizetem az utazást, vagy érdemesebb inkább várni?

Mivel jelenleg az egyre növekvő repülőgép-üzemanyagárak miatt drágulnak az üdülések is, Berkeš szerint az a legkedvezőbb, ha minél hamarabb kifizetjük az utazás teljes árát. Ha ez megtörténik, a további áremelkedés már nem lesz hatással a kliensre. Berkeš szerint az utazási irodák a szerződési feltételeikben közlik, hogy az utazás kifizetését követően nem számlázhatnak ki további pótdíjakat.

A járványból származó tapasztalatok szerint viszont a kliensek többsége inkább csak az előleg kifizetését részesíti előnyben, ilyen esetben viszont az utazási irodák utólagosan üzemanyagpótdíjat kérhetnek, illetve növelhetik azt.


(SME)