KORONAVÍRUS: Kihathat a válság a csallóközi mezőgazdaságra?

2020. március 26. - 07:00 | Régió

Az állattartók körében nagyobb fenyegetést jelent a koronavírus-fertőzés, mint a növénytermesztőknél, de egyelőre nem okozott komolyabb problémát. Patasi Ilonát, a Szlovák Agrárkamara elnökét kérdeztük.

KORONAVÍRUS: Kihathat a válság a csallóközi mezőgazdaságra?
Fotók: Cséfalvay Á. András (archívum)

A koronavírus-járványra adott válaszként hozott első intézkedések között az autószervizeket is bezárták, és korábban eljutott hozzánk olyan információ, miszerint ez gondot okozhatott volna a mezőgazdaságban is, mivel ha a gazdák gépei elromlanak, nem tudnak pótalkatrészt beszerezni. Ez azonban csak rövid ideig merült fel, az autószervizek végül kivételt kaptak, noha a higiéniai előírások, védőmaszkok viselete azok dolgozóira is vonatkoznak.

„Az egyik problémát az jelenti, hogy nagyon sok higiéniai szerhez, arcvédő maszkokhoz, egyszer használható kesztyűkhöz a termelők és tenyésztők nem vagy csak nehezen jutnak hozzá. Improvizálniuk kell, sállal vagy kendővel próbálnak védekezni” – árulta el érdeklődésünkre az agrárkamara elnöke. Véleménye szerint olyan maszkot kell használniuk, ami nem egyszer használatos, hanem mosható, vasalható.

A legnagyobb problémát azonban nem is ez, hanem az jelenti, ha valamelyikük megfertőződik, különösen az állattenyésztési, állattartási ágazatban.

„Akkor ugyanis az összes dolgozót karanténba kell tenni, de úgy ki fogja megfejni a teheneket?! Mindenkinek csak azt mondom, hogy fel kell állítani egy válságmegoldást, hogy ha kiesnének az emberek, akkor legyenek felkészülve mások, akik be tudnak állni, mert a tehenet meg kell fejni és etetni” – folytatta. Ilyen konkrét esetről viszont egyelőre nem tudni.

Megtörtént viszont, hogy egy kelet-szlovákiai, királyhelmyeci állattenyésztő kispulykáit nem engedték át elsőre a magyar határon, de miután az agrárkamara felvette a kapcsolatot a magyar minisztériummal, rendeződött az ügy. A Pátria rádióban beszélt arról is, hogy kukorica-vetőmagok magyarországi beszerzésénél és felmerült hasonló probléma, de végül ez is megoldódott, mivel az érvényben lévő szerződésnek már meg kellett felelni.

A növénytermesztők, a földeken dolgozó gazdák akkor kerülhetnének nehéz helyzetbe, hogy ha nem tudnák beszerezni, vagy valami miatt nem állnának rendelkezésre a növényvédőszerek vagy a vetőmagokat. Ilyen helyzet azonban szavai szerint most nem áll fenn.

„Hívtak korábban, akik árulják a vetőmagokat és a növényvédőszereket, Nagymegyerről és Diószegről, hogy kinyithatnak-e. Mindenkinek azt tudtam mondani, akik mezőgazdasági termékeket árulnak, hogy ha betartják az előírásokat, amelyek mindenki számára kötelezőek, akkor nem lehet gond” – figyelmeztetett.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy mindez kihatással lehet-e az idei termésre. Az őszi vetés már áttelelt, és szavai szerint a trágyázáshoz, növényvédelemhez megvannak az eszközök. „A minisztérium is kezdte a tartalékokat feltérképezni, hogy mi van még a raktárokon, és fel akarják vásárolni a tartalékalapba, amit már több éve nem tettek, mert a gabona kétharmada külföldre ment. A hús terén is nagyobb figyelmet fog igényelni, hogy a hazai lakosság élelmiszer-biztonságát biztosítsák” – szögezte le.

Hozzátette, az EU-s országok területén belül az áruforgalmat nem állították le, de nemzeti szinten, az országok hozhatnak olyan intézkedést, hogy leállítsák a kenyérbúza, a tej, vagy a hús kivitelét, amire a lakosságnak szüksége van.

„A kereskedők raktárkészleteit nehéz kiszámítani, de májusig mindig mindenből volt tartalékuk. A malmok tartaléka is le van kötve a raktárakban, a kukoricában általában van szabad mennyiség, amit májusban szabadítanak fel harmadik országok felé” – emlékeztetett.

A hazai mezőgazdaságot tehát a koronavírusjárvány leginkább a dolgozók megbetegedése esetén érintheti, éppen ezért felmerült az is, hogy akik most otthon kényszerültek maradni, önkéntesként munkát vállalhatnának a mezőgazdaság valamely ágazatában.

(SzT)