Koronavírus - A korábbi Szváziföld egész kormánya, valamint a ghánai elnök is karanténban

2020. július 5. - 08:20 | Külföld

A korábbi Szváziföld, eSwatini teljes kormánya karanténba kényszerült, és otthonról kénytelen dolgozni, miután egyikük elkapta az új típusú koronavírust - jelentette be szombaton a királyság kormánya.

Koronavírus - A korábbi Szváziföld egész kormánya, valamint a ghánai elnök is karanténban
Nana Akufo-Addo ghánai elnök (Fotó: AP/SITA)

A kormánytagokat rendszeresen tesztelik, és kedden derült ki, hogy Ndlaluhlaza Ndwandwe közlekedési és közmunkaügyi miniszter megfertőződött. "A kormány minden tagja azonnal elszigeteli magát, és otthonról fognak dolgozni" - közölte Sabelo Diamini kormányszóvivo.

ESwatiniben eddig 984 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, közülük 13-an haltak bele a Covid-19-be. A Dél-Afrika és Mozambik közé ékelődő ország Afrika utolsó abszolút monarchiája, amelyet 1986 óta III. Mswati király irányít. Az országban 1,3 millió ember él, kétharmaduk a szegénységi küszöb alatt, és a felnőtt lakosság 27,2 százaléka HIV-fertőzött, ami a legmagasabb arány az egész világon.

Ghána elnöke karanténba vonul

Orvosai tanácsára két hétre karanténba vonul Ghána elnöke, Nana Akufo-Addo, mert közvetlen környezetében bizonyítottan koronavírusos fertőzött akadt - adta hírül szombaton a nyugat-afrikai ország kormánya.

Az államfőn is elvégezték a tesztet, az eredmény szerint nem fertőződött meg. A kormány tudatta, hogy Akufo-Addo a karanténban is folytatja munkáját.

Arra nem tért ki a közlemény, hogy a bizonyítottan fertőzött stábjának a tagja vagy a családjáé.

A 27,4 millió lakosú Ghána a Szaharától délre fekvő afrikai országok közül az egyik leginkább fertőzött koronavírustól. A legutóbbi adatok szerint már csaknem húszezren kapták el a vírust, és 117-en haltak meg a ragály miatt.

Az országban komolyan veszik a járvány fékezése végett elrendelt korlátozásokat, olyannyira, hogy a kereskedelmi és ipari miniszterhelyettes, Carlos Kingsley Ahenkorah pénteken lemondásra kényszerült, mert megszegte a karantén szabályait.

(MTI)